Полат Кембой Арикан е европейски шампион по крос при мъжете

Полат Кембой Арикан от Турция взе реванш за сребърния медал миналата година и след страхотна битка във финалните метри със своя сънародник Али Кайя спечели титлата.

Още след втория километър стана ясно, че борбата за титлата ще се реши между двамата турци и миналогодишния шампион Алемайеху Безабех от Испания. Тримата тъмнокожи атлети постепенно се откъснаха от останалата група, като Арикан водеше през по-голямата част от дистанцията. Всъщност това си беше традиционен сблъсък между двете африкански суперсили в дългите бягания, тъй като Арикан и Кайя са родени в Кения, а Безабех – в Етиопия.

Преди финалната обиколка двамата турци направиха страхотно отборно бягане и не дадоха никакъв шанс на испанеца да дублира титлата. Щяхме ли да станем свидетели на голяма изненада? Миналата година Кайя спечели титлата при юношите старша възраст и сега се отказа да бяга при младежите до 23 години, за да се пребори за победа при мъжете. 

След като се откъснаха от Безабех, двамата турци трябваше да решат съдбата на титлата. Както стана и при жените, единствено финалният спринт можа да определи победителя. По-опитният Арикан, който миналата година остана втори, този път бе решен на всичко, за да спечели златото, и го направи по-шампионски, с пълно себераздаване. Стотни разделиха първия от втория, като официалното време и на двамата е 32:19 мин.

Безабех остана трети с 32:30 мин. Четвърти е представителят на Франция Флориан Карвальо с 32:59 мин, а Рос Милингтън защити британските традиции в кроса с петото място (33:00 мин). Испанецът Мохамед Мархум завърши шести с еднакво време (33:04 мин) със седмия  – холандеца Халид Чукуд и спомогна Испания да спечели второто място в отборното класиране.

Нашият представител Йоло Николов в първите километри се движеше в средата на колоната. Явно обаче, че бягането не му спореше и той не успя да завърши състезанието. 

В отборното класиране победител е Турция, втора – Испания, а трета – Италия. 

 

Share Button