ИСТОРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪРВЕНСТВА ПО КРОСКЪНТРИ! И СРЕБЪРНАТА БЪЛГАРСКА СЛЕДА

 България е домакин на XXI-ото европейско първенство по кроскънтри  в Самоков на 14 декември 2014 г. Atletikabg.com и Боян Ив. Бойчев ще ви представят няколко материала свързани с историята на състезанието, който бяха публикувани в бр. 1 на списание “Атлетика” през тази година.

Ето, че стигаме и до последните издания на европейските първенства по кроскънтри. За нас 2012 и 2013 години винаги ще останат специални. През 2012 г. в Шентедре, местност недалеч от унгарската столица Будапеща, Митко Ценов носи първия медал за България от европейско първенство по крос при юношите. Фантастично постижение! Нали виждате за какво силно състезание става дума! Митко бяга много силно и може би малко повече вяра и опит му липсват, за да влезе в битка и за златния медал. А иначе при мъжете победата е за един от най-талантливите европейски атлети – Андреа Лали. Италианецът буквално смазва конкуренцията и не оставя никакви съмнения кой е най-достоен за златото. „Дойдох, видях, победих“ – тези култови думи на римския император Гай Юлий Цезар спокойно би могъл да ги произнесе и Лали. Половин километър преди финала той има цели 20 секунди преднина пред останалите и дори си позволява да намали темпото. Италианецът е единственият атлет, който има титла при юношите, при младежите до 23 години и при мъжете. Следя развитието на този атлет, което върви доста постепенно и целенасочено. Направени цялостни изследвания на организма на атлета показват, че бъдещето на Лали е в маратона. Но преди това той трябва да мине през кроса и пистата, за да развие необходимите качества. Както виждате, прави го повече от отлично. При жените шампионка стана Фионуала Бритън, която защитава европейската си титла, следвана от Дулче Феликс (Португалия) – на 2 секунди и Адриане Херцог (Холандия) – на 3 секунди. Състезанието е истинска битка, в която най-корава се оказва ирландката. Три месеца след кроса Бритън стана трета на 3000 м на европейското първенство в зала и 14-та на световното първенство по крос. Лебед не успява да спечели 10-тата си титла и завършва 15-ти.

Последното състезание на европейското по кроскънтри се проведе в столицата на съседна Сърбия – Белград. И отново Митко Ценов остана на крачка от титлата, но този път при младежите до 23 години, възраст в която се състезава за първа година.

Титлата при мъжете взима испанецът Алемайеху Безабех, който е шампион от 2009 г. При жените най-бърза е французойката Софи Дуаре.

 

Не пропускайте продължението на историята на живо!

Това е накратко историята на европейските първенства по кроскънтри. Едно невероятно силно състезание, в което основни герои са най-добрите атлети на Стария континент. Признавам, че докато пишех този материал, често изтръпвах, преживявайки всяко бягане, вълнувах се, проследявайки спортните кариери на тези уникални спортисти.

Следващото първенство ще бъде на трасе близо до българския град Самоков, в живописната местност „Широка поляна” в курорта Боровец. През 2014 г. най-накрая и българските любители на леката атлетка ще могат да проследят такава надпревара на живо. Вярвам, че и Самоков ще заеме своето достойно място в историята. Дали с десета рекордна титла на Сергей Лебед, дали с поредното невероятно бягане на Андреа Лали, дали с раждането на новата Паола Радклиф? А защо не и с ново успешно бягане и български медал или първа титла? Елате в Самоков и ще видите! Аз лично ще бъда там. Такова събитие не трябва да се изпуска.

Снимка: Емил Здравков

Share Button