В очакване на европейскот първенство по крос – надпреварата при мъжете

Още малко и ще разберем кои са европейските шампиони по крос кънтри. Състезанието със сигурност ще бъде изключително интересно, но битката при мъжете се очертава да бъде направо страховита.

Трудно е да прогнозираме кой ще бъде победителят, защото на старт ще застанат поне десетина атлети с изравнени възможности.

Тук е шампионът от миналата година Алемайеху Безабех от Испания. Ако трябва да бъдем точни, Безабех си е роден етиопец, но от няколко години защитава цветовете на новата си родина. През 2013 г. в Белград спечели си изключително бягане, като на няколко пъти повеждаше колоната, а накрая успя да направи и 20 секунди разлика на втория. Дали ще успее да победи отново? Ако го стори, става част от легендата, защото това ще е негова трета титла, той бе шампион и през 2009 г. Но испанският отбор като цяло е много силен. Преди година спечелиха отборната надпревара. В състава им личат имената на Антонио Абадиа, Роберто Алаис, Иван Фернандес, Мохамед Мархум и Даниел Матео.

Постепенно европейските първенства се превръщат в нещо като африкански и това е факт. В Белград Безабех води основната битка с Полат Кембой Арикан от Турция, но това си беше традиционен сблъсък между Етиопия и Кения, защото турчинът всъщност е роден в африканската държава. Тогава Арикан в един момент се спъна, загуби равновесие и наруши ритъма си. Сега идва в Самоков за реванш. Нека напомним, че турчинът е европейски шампион на 10 000 м от 2010 г. Но негов най-сериозен конкурент може да се окаже не Безабех, а друг турчин – Али Кая. Макар че е само на 20 години, през това лято стигна до бронз на 10 000 м на европейското първенство в Цюрих, което е наклонило везните на кроса да бъде включен при мъжете, а не при младежите до 23 години. Това прави турците много силни и сериозна конкуренция на испанците.

В Самоков няма да бяга третият от Белград – британецът Анди Върнън. Вместо него британският отбор се води от Андрю Бътчард.

Големият отсъстващ в Самоков е най-големият талант на Италия Андреа Лали. Италианците обаче са школа в бяганията на дълги разстояния и идват с много добър отбор, воден от Ахмед Ел Мазури и Стефано Ла Роса.

Французите също са име в кросовите бягания, а в отбора им прави впечатление Хасан Чахди, пети миналата година.

Нашият представител при мъжете е треньорът – бегач Йоло Николов. Миналата година бе 66-ти. Да се надяваме, че сега ще постигне по-добро класиране. Поздравления за Йоло, в последните години най-добрите бегачи са в неговата група. Любопитното е, че не само неговите състезатели, но и самият той бележи напредък. Преди много години големият треньор Черути беше казал, че не е важно само да казваш на атлетите какво да правят, трябва да можеш и да им го покажеш. Това прави Йоло. Затова много силно му стискаме палци за утре. За него и за неговите състезатели. Както и за всички атлети, които ще представят България в Самоков.

Успех!

Share Button