В очакване на европейското първенство по крос – надпреварата при жените

Наближава големият празник на бягането, наречен европейско първенство по крос. Предстоят ни вълнуващи стартове, а днес ще се опитаме да дадем своите прогнози за състезанието при жените.
Ирландката Фиоанула Бритън, която спечели европейската титла при жените през 2011 и 2012 г., не крие амбициите си да се върне отново на върха. Миналата година опита да спечели рекордна трета победа, но не успя да издържи на темпото и в крайна сметка изпадна дори от тройката, като завърши четвърта. Дали ще го направи сега в Самоков? Бърза и силна е, през 2013 г. взе бронзов медал на 3000 м от европейското първенство в зала с резултат 9:00.54 мин.
На същото това първенство в Гьотеборг през 2013 г. шампионка стана португалката Сара Морейра. Една от най-големите фаворитки за титлата в неделя. От европейски първенства на писта има сребърен и бронзов медал на 5000, както и още един сребърен в зала на 3000 м. Сребърна медалистка на 5000 м от Универсиадата през 2011 г. В кроса Морейра има три златни медала от европейски първенства, както и един сребърен от световно първенство, но в отборната надпревара. Това, което й убягва досега, е индивидуалната титла, както и въобще медал. Дали Самоков няма да се окаже щастливият й град? Преди месец и половина Морейра направи много силен дебют и в маратона, като в Ню Йорк стана трета с 2:25:59 ч.
Португалките през последните години винаги са имали силен отбор. В Белград обаче изпаднаха от тройката, въпреки че в състава им беше една утвърдена кросистка – Дулче Феликс, която завърши с бронзов медал. Преди това два пъти поред стига до среброто. Тя обаче не е включена в състава за Самоков.
Не сме забравили действащата европейска шампионка Софи Дуарте, която също има амбиции да защити титлата си. Победата миналата година бе най-големият успех в кариерата й. На писта дисциплината й е 3000 м с пр, което помага в кроса, както е вярно и че кросът помага на стипълчейза. През 2007 г. на световното първенство стигна до пето място.
И една друга голяма фаворитка – Джема Стийл от Великобритания. Тя ясно заяви, че у нас ще преследва единствено златен медал, тъй като само той липсва в колекцията й. През миналата година силите й стигнаха за среброто, а освен това е печелила и бронз преди три години.
Британките са безспорните фаворити и в отборното класиране. Миналата година спечелиха безапелационна победа, най вероятно и сега ще е така. Интересното е, че в състава е включена Ейлиш Макколган, която е дъщеря на бившата световна шампионка и сребърна олимпийска медалистка на 10 000 м Лиз Макколган. Всъщност треньор на Ейлиш е именно майка й.
Ето, че стигнахме и до българското участие. И тук имаме своите надежди. През миналата година националната ни рекордьорка на 3000 м с пр. Силвия Дънекова направи страхотно бягане и завърши 13-та. Силвия е най-добрата ни състезателка в дългите бягания през последните години. На световното първенство в Москва през 2013 г. се класира 14-та, а през това лято на европейското първенство в Цюрих стана 8-ма. Стискаме палци в неделя в Самоков да покаже най-доброто от себе си и да ни зарадва с отлично бягане. А за класирането – нека помечтаем.
Яна Георгиева е другата ни представителка. Само преди около месец тя спечели сребърен медал на балканското първенство по крос кънтри. Това ни дава надежди за добро представяне и на европейското.

Share Button