В очакване на европейското първенство по крос – надпреварата при младежите до 23 години

Това е групата, която очакваме с най-големи надежди. И която се надяваме да донесе на Митко Ценов и на всички българи така жадуваното злато.

До този момент най-добрият ни състезател в дългите бягания има два медала от европейски първенства по крос. През 2012 г направи големия пробив, като взе сребърен медал при юношите старша възраст. Миналата година дебютира при младежите до 23 години. По време на бягането Митко демонстрира самочувствие и се движеше с първата група от самото начало. В един момент дори водеше битка с белгиеца Питер – Ян Ханес за първото място, но не му стигнаха силите. Успя обаче да се справи с атаките и подкрепата от страна на публиката на сърбина Неманя Церовац, който тогава завърши на секунда зад нашето момче.

Не само нашите надежди са свързани с Митко. В европейските медии той също е посочен като най-големия фаворит за титлата.

Кои ще бъдат негова конкуренция? Шампионът Питер – Ян Ханес няма да бяга в Самоков. Завършилият на трето място Церовац също не е в списъка. Въобще от десетката тогава единственият присъстващ е британецът Калъм Хоукинс (7-ми). Ще участват обаче една шепа силни бегачи от юношите, които дебютират при младежите. Митко отново има белгиец срещу себе си – вторият Исак Кимели, както и бронзовият медалист Михаил Стрелков от Русия. И още – британецът Джонатан Дейвис, както и французинът Александре Садедин, които също имат амбиции. В традиционно силните отбори на Великобритания, Франция и Русия има много атлети, които могат да претендират за призови места.

Митко Ценов вече натрупа опит. Формата му върви във възходяща линия. Нека припомним, че през тази година подобри 45-годишният национален рекорд на 3000 м с пр. – 8:20.87 мин. „Надявам се да се представя добре. Няма да говоря за място, защото винаги, когато съм бил сигурен в нещо, никога не се е получавало. Ще се боря, ще дам всичко от себе си и се надявам на силно постижение,“ – обяви Ценов преди състезанието. Ако успее да се опази от прекалените емоции, да устои на тежестта на очакванията и да бяга така, че да реализира тренировките си, нашето момче може да сбъдне мечтите си.

Share Button