В очакване на европейското първенство по крос в Самоков – надпреварата при девойките до 23 години

Нова шампионка ще има при девойките до 23 години. В тази група конкуренцията се очаква да е между Балканите и Обединеното кралство.

Холандката Сифан Хасан, която миналата година разочарова сърбите, като победи най-голямата им надежда Амела Терзич насред Белград, не дойде в Самоков. Но за сметка на това Терзич е тук и със сигурност иска победата. Тя има титла в по-долната възрастова група, като през 2012 г детронира най-талантливата британка в последните години Емелия Горека, шампионка от 2011 г. Миналата година Горека си върна титлата, но сега се качи в групата на девойките до 23 години и битката със сръбкинята започва отново. Освен ако няма някоя друга изненада. А такава трудно ще се случи. Тогава, преди година, Великобритания извади отбор, който буквално смаза останалите, като от шестте състезателки, пет завършиха в челната осмица. Само една от тях обаче ще бяга в Самоков – Рона Аукланд. Но новият отбор със сигурност също е много силен, защото просто на Острова конкуренцията е невероятна. А Горека просто е изключително талантлива. Тя е европейска шампионка в своята възрастова група на 3000 м от Риети`2013. В самото начало на своите занимания с лека атлетика, на 11 години, участвайки в местни състезания, без проблем побеждава момичета, по-големи с няколко години. Любопитното при нея е, че й откриват сколиоза – изкривяване на гръбначния стълб и когато е на 14 години, лекарите й предписват шина, която тя трябва да носи през цялото време, докато продължава растежа й. Сваля я само за 10 часа седмично – времето, през което тренира и се състезава.

Рускините също разчитат на добро класиране. Миналата година бяха втори, като направиха силно отборно бягане. Сега съставът е почти същия, начело с Гулшат Фазлидинова, шампионка на Русия на 10 000 м за 2013 и бронзова медалистка на 5000 м за 2014 при жените.

За България ще бяга Милица Мирчева, националната рекордьорка при девойки на 5000 м. Една от най-талантливите ни млади атлетки и надежда в дългите бягания за първи път ще стартира при девойките до 23 години. Миналата година бе в долната група и завърши 32-ра. Сега ще й бъде още по-трудно, но вярвам, че тренировките при Йоло Николов ще дадат своя резултат.

Share Button