В очакване на Европейското първенство по крос в Самоков – надпреварата при девойките

Битката при най-малките от нежния пол се очаква да бъде много интересна. И пълна с изненади. Дори само защото едва две момичета от първите десет преди година са включени в стартовия списък.

Това са германката Алина Рех, която тогава бе пета, и туркинята Емине Хатун Туна, завършила 9-та. Разбира се, голямата отсъстваща е Емелия Горека, която вече ще се състезава в по-горната възрастова група. Въобще отборът на британките е изцяло подменен, но това в никакъв случай не значи, че е по-слаб. В Обединеното кралство кросът е религия и всички състезатели в средните и дългите бягания задължително участват в редица силни състезания през зимния период. Германките обаче също не крият амбициите си за отборна титла, а защо не и за победа в индивидуалното класиране. Стана вече дума за Рех. След петото място миналата година тя отбелязва забележителен напредък. През лятото на Младежките олимпийски игри в Нанджинг завърши втора на 3000 м с отличното време 9:05.07 мин. Пак на това състезание друга германка – Констанц Клостерхалфен, финишира четвърта на 1500м и нея също ще я видим по трасето. В отбора на германките е и Татяна Шулте, която бе сред бронзовия състав от миналата година. Тогава голямата изненада хвърлиха шведките, които спечелиха сребърните медали в отборното класиране, но в Самоков въобще няма да участват. Традиционно силни са и италианките, които са тук с отбор от осем състезателки.

В Самоков ще видим и един чудесно окомплектован български отбор. Ивана Аджова и Веселина Алинска са местни състезателки, тренира ги Костадин Чифлиджанов. Подготовката и на двете е насочена към това състезание. Те участваха на европейския крос преди година, но по-скоро като трупане на опит. Тогава в отбора бяха още две момичета, които също ще стартират в Самоков – тазгодишната републиканска шампионка в дисциплината Диляна Минкина и Християна Брайкова. През септември тази есен те се представиха отлично и на световното първенство по планинско бягане, където Брайкова завърши 13-та, а Минкина – 19-та. С този състав имаме отлични шансове за добро отборно класиране, а защо не и за успех в индивидуалната надпревара.

Share Button