Карамаринов: Европейското по кроскънтри в Самоков е второто по значимост състезание в европейската атлетика

Президентът на БФЛА е оптимист за представянето на националите ни на еврошампионата по кроскънтри.

IMG_9561

През 2014-а година Европейското по кроскънтри в Самоков е второто по значимост състезание в европейската атлетика, след шампионата на открито в Цюрих. Сигурен съм, че ще използваме това първенство за популяризиране на България по целия свят, защото договорът ни с EBU гарантира многомилионна аудитория на Евро 2014 в Самоков. – Митко Ценов е бил два пъти втори при юношите и младежите до 23 години на европейското по кроскънтри, а сега на българска земя е нормално да искаме да го видим на първо място. Сигурен съм, че всички ние ще направим така, че да сме в Боровец и да подкрепяме Митко на терена, а каквото зависи от него той ще го направи„.

В състава за Евро 2014:

девойки – Диляна Минкина, Ивана Аджова, Веселина Алинска, Християна Брайкова,

юноши – Иво Балабанов, Георги Гергов, Алекс Василев, Александър Йотовски,

девойки до 23 г – Милица Мирчева,

младежи до 23  г – Митко Ценов,

жени – Яна Георгиева, Силвия Дънекова,

мъже Йоло Николов.

IMG_9417

„България има един добър отбор за европейското и то във всички възрастови групи, заяви Йоло Николов, който е и треньор на Митко Ценов и още някои от атлетите, които ще участват на Евро 2014. – Очакванията ни за състезанието не са малки. Миналата година задачата към Митко бе да влезе в десетката и той я изпълни. Тази година очакваме много повече от него, но е хубаво да не го натоварваме с големи очаквания. Трасето в Боровец е доста трудно, но това ще е един истински крос. Благодаря на БФЛА, че успя да организира в България състезание от такъв мащаб, за да могат хората реално да добият представа за какво става дума, когато говорим за най-тежкото състезание в атлетиката. В нормалните състезания по лека атлетика на старт застават 8 или 16 души във финал, докато тук ще са над 120 -130 състезатели рамо до рамо и ще се борят в условия, които на пистата няма как да съществуват. Каня всички фенове на леката атлетика в България да дойдат на 14 декември в Боровец и да ни подкрепят„.

IMG_9565

Водещият ни състезател до 23 г Митко Ценов също се изказа оптимистично за предстоящия шампионат на Европа по кроскънтри.

„Надявам се да се представя добре. За място няма да говоря, защото когато съм говорил за място и съм бил сигурен в нещо, то не се е получавало. Ще се боря до край и ще дам максимума от себе си“, каза Ценов.

Share Button