Преди европейското в Самоков – фаворити в очакване

Наближава европейското първенство по крос кънтри в Самоков и атлетите вече демонстрират сила и нетърпение да се изправят един срещу друг за разпределяне на медалите в престижното състезание. През почивните дни на много места в Европа се проведоха състезания по крос, като в някои от тях участваха и някои от фаворитите за европейската титла.

Ирландката Фиоанула Бритън, която спечели европейската титла при жените през 2011 и 2012 г., не крие амбициите си да се върне отново на върха. Действащата европейска шампионка от преди година Софи Дуарте също се кани да защити титлата си. Със страхотно бягане французойката завърши четвърта в „Крос Д`Ла Сьор“, като пред нея бяха само африканки. В същото състезание Бритън остана след нея – пета.
Британката Джема Стийл през почивните дни спечели силното състезание „Крос Чалъндж“ в Ливърпул. Втора след нея завърши нейната талантлива сънародничка Емелия Горека. И двете са сред фаворитките в Самоков, а британките по традиция са силни в кроса и очакват успехи не само в индивидуалното класиране, но и при отборите. Стийл ясно заяви, че у нас ще преследва единствено златен медал, тъй като само той липсва в колекцията й. През миналата година силите й стигнаха за среброто, а освен това е печелила и бронз преди три години. Джема има приятни спомени от България – на световното първенство по полумаратон в Каварна тя завърши 7-ма. Сега обаче амбициите й са много по-големи.

20-годишната Емелия Горека има два златни медала в индивидуалното класиране (през 2011 и 2013) при девойките до 20 години и четири в отборното и сега гори от нетърпение да се докаже и в следващата възрастова група (девойки до 23 години).

Нейна основна конкурентка ще бъде шампионката в тази възрастова група Сифан Хасан от Холандия, която преди седмица си направи контролно, като спечели силния крос в Тилбург.

Европейският шампион при мъжете Алемайеху Безабех също направи един старт преди две седмици в Атапуерка. Не беше много убедителен и завърши четвърти, но обеща за Самоков всичко да бъде наред.

Share Button