Мария Кучина и Сергей Шубенков са атлети на годината в Русия

Станаха ясни най-добрите атлети за 2014 година в Русия. Това са европейският шампион на 110 м с пр. Сергей Шубенков и световната шампионка в зала и сребърна медалистка от европейското първенство в скока на височина Мария Кучина.

Сергей Шубенков успя да спечели всички официални стартове, в които участва през този сезон. Той защити европейската си титла на първенството в Цюрих през август. Победи и на отборния шампионат на Европа, както и на Континенталната купа на ИААФ в Маракеш. Атлетът, който в момента се възстановява в санаториум, заяви, че е особено приятно, когато резултатите се оценяват по достойнство. Той обяви и целите си за следващата година, най-голямата от които е победа на световното първенство. До този момент Шубенков има бронзов медал от шампионата през 2013 г. Руснакът разкри, че в началото на декември започва подготовка за летния сезон, но ще пропусне зимния, въпреки множеството покани за участия в турнири в зала.

За треньор на годината в Русия бе избран Сергей Клецов, наставник на Шубенков.

Мария Кучина започна отлично сезона, като стана световна шампионка в зала. След това последваха победа в отборния шампионат на Европа, сребърен медал на европейското първенство в Цюрих, победа за Континенталната купа на ИААФ и победа в крайното класиране на Диамантената лига. Европейската лекоатлетическа асоциация определи 21-годишната Кучина за „изгряваща звезда на 2014 г“.

Според атлетката, която в момента е на подготвителен лагер в Чебоксари, признанието е поредното доказателство, че сезонът е преминал успешно, макар че вече не си мисли много за това, а всичките й сили са насочени към следващата година. Тренировките са интензивни, с висок обем и работа върху техниката. Тя споделя, че с треньора й имат подробен план за новия сезон, натоварванията са разпределени, както и турнирите, на които ще участва. Голямата й цел е световното първенство в Пекин, но преди това се е прицелила в европейската титла в зала. Първият турнир, на който ще стартира, е най-вероятно в Челябинск.

kuchina

 

Share Button