Мартин Маркович – продължител на далматинските традиции

Представяме ви Изгряваща звезда на АБАФ за 2014 г. – Мартин Маркович – световен шампион на диск за юноши старша възраст.

Във ветровития следобяд на 26 юли един снажен русоляв здравеняк запокити плоския диск на стадион „Хейуърд Фийлд” в Юджийн най-далече. Дискът тупна на…66.94 м – трето постижение в историята за юноши старша възраст (след Микита Нестеренко (Укр) 70.13 м и Маргус Хунт (Ест) 67.32 м). Хърватинът Мартин Маркович бе повече от убедителен в надпреварата на световното първенство за юноши, макар и с година по-млад от повечето фаворити……. Световен шампион за юноши страша възраст е достатъчен кредит за да бъдеш избран за изгряваща звезда на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

          Роден на 13 януари 1996 г. в Загреб, Мартин е забелязан отрано от треньора Анте Павкович. Природно здрав и надраснал по ръст и мускули връстниците си,  Маркович е ориентиран първоначално към спринта. Павкович го насочва първо към 60 м и 100 м. Още през зимата на 2011-а Маркович печели титлата на 60 м в зала при момчетата под 16 години със 7.28 секунди. После на открито пак е пръв – в Осийек на 25 май 2011 г. грабва титлата и на открито с 11.22 сек. Но Анте Павкович съзира у Маркович бъдещия хвърляч – най-вече заради изключителната природна сила и показната експлозивност…..

          И така, от есента на 2011 с Мартин се захваща не кой да е, а самият Иван Иванчич – рекордьор на бивша Югославия на гюлле, медалист от европейско първенство в зала, с личен рекорд 20.77 м. През ръцете на Иванчич вече са преминали Едис Елкашевич (световен шампион за юноши на гюле от 2002 г.). Ивана Бърклячич (двукратна световна шампионка за девойки на чук (2000 и 2002 г.), Валентина Сърша (шампионка на планетата на чук за кадетки за 2003 г.), Марин Премеру (световен рекордьор на гюле за кадети – 22.79 от 2007 г.)….. Под негово ръководство се подготвя великата Сандра Перкович (олимпийска, световна и европейска шампионка на диск)….”Най-пресният” му шампион е Матийя Грегурич – шампион на чук от СП за кадети в Донецк 2013 г…….

          Иван Иванчич започва търпелива и продължителна работа по шлифоването на техниката и подобряване на двигателните навици у младия Мартин Маркович. Още през 2012 г. (на 16 години) Мартин става хърватски шампион за кадети на диск с 52.55 м, после печели сребро от Балканиадата за кадети в Белград с 56.74 м.

          През 2013 г. Мартин отбелязва умопомрачителен прогрес. Още на 23 февруари на зимния шампионат на Хърватия в Сплит той фискира 21.21 м на гюлле (5 кг) и 64.57 м на диск (1.5 кг). С Иванчич наблягат като че ли повече на гюллето. В Донецк на СП за кадети (под 18 г.) германците Патрик Мюлер (22.02) и Хенинг Прюфер (21.94) още в първия кръг „отказват” останалите. Маркович с 20.54 във втория кръг за малко е трети. Но само за малко – египтянинът Хамза Мохамед в четвъртото си тласкане го изпреварва само с 4 см – колкото дебелината на кибритена кутийка! Малшанс! Все пак Мартин печели две титли на Балканиадата за кадети в Одрин – на гюлле с 20.43 и на диск с 62.11. А в началото на октомври изпраща диска (1.5 кг) на 67.28 м!!! С това приключва и годината си като кадет и преминава при по-големите…

          Годината на световното в Юджийн (2014-а) започва по-минорно, пък и контузия в рамото възпира Маркович от по-активно участие. На зимната Европейска купа през март в Лейрия той е шести при 23-годишните на диск с 55.22 (с 2 кг уред) и 13-и на гюлле (7.260 кг) със 17.08 м. А на 1 май в Бар е първи на гюлле (19.51) и на диск (60.37) с юношеските уреди….Петдесет и осем дни по-късно във Вараждин Маркович постига окуражителните 65.35 м в мятането на диск (личен рекорд и в добавка 19.37 м на гюлле……

          На световното юношеско първенство в Юджийн Маркович започва с гюлето и остава едва шести, макар и с личен рекорд – 19.57 м. Това е на 24 юли. На следващата сутрин е квалификацията на диск. Още в първото си влизане в кръга Маркович с лекота записва 63.71 м – най-добро от всички. На 26 юли (събота) е финалът…. Мартин се чувства прекрасно! Още с първото си мятане той поема инициативата – 64.70 м. И не я изпуска докрай. Във втория му опит дискът лети към 67-ия метър, но пада…извън ограничителните линии на сектора! В третия кръг всичко си идва на мястото. Яростно и волево завъртане, широко разперени ръце, мощен удар и дискът полита в красива траектория към….66.94 м! Победа с рекорд на Хърватия за юноши. Германецът Хенинг Прюфер е далеч назад – „само” 64.18 м, още по-назад е норвежецът Свен-Мартин Скягестад (63.21)……

          Уви, само месец по-късно треньорът Иван Иванчич си отива от този свят,  покосен от бързотечен рак. Всичко става неумолимо бързо. Иванчич склопява очи точно на 28 август – денят, в който неговата възпитаничка Сандра Перкович печели третата си поредна европейска титла в мятането на диск! Предната година Иванчич е изразил желание да се пенсионира. Но ръководителите на хърватската федерация го увещават настойчиво да остане поне до Олимпиадата в Рио де Жанейро. Та може ли да остави Перкович, юношите Матийя Грегурич и Мартин Маркович. Уви – съдбата е решила друго. Но Перкович, Грегурич и Маркович със сигурност на всяко следващо състезание през годините ще воюват с дух и непримиримост в памет на непрежалимия си треньор. А Маркович и догодина ще е юноша – за европейското в Ешкилстуна (Швеция) го чакат нови предизвикателства!

 Александър Вангелов

Share Button