AБАФ награди най-добрите атлети за 2014 година

Констадинос Филипидис (Гърция) и Татяна Йелача (Сърбия) бяха обявени за атлет и атлетка на четвъртата гала вечер на Асоциацията на балканските атлетически федерации за 2014 година на 27 ноември в Букурещ.

Филипидис спечели световната титла на овчарски скок в зала в Сопот, Полша, а Йелача изненадващо взе сребърния медал на копие на европейското първенство в Цюрих, Швейцария.

За „Изгряващи звезди на АБАФ“ бяха избрани румънската девойка Йоана Георге и хърватинът Мартин Маркович. Георге спечели убедително две балкански титли за девойки младша възраст в Сливен през май, а през август стана олимпийска шампионка на Младежките игри в Нанджинг в нетрадиционната насрещна щафета. Маркович се окичи със златния медал на диск на световното първенство за юноши старша възраст в Юждийн, САЩ в края на юли.

Призьорите бяха наградени в присъствието на президентът на АБАФ Добромир Карамаринов, вицепрезидентът на ИААФ и двукратен олимпийски шампион Лорд Себастиан Коу (Вбр), Ибрахим Бин Овайран (Саудитска арабия), Йон Санду (президент на Румънската атлетическа федерация), Ахмад Ал Камали (президент на Атлетическата федерация на страните от Персийския залив и член на Съвета на ИААФ) и Карел Пилни (вицепрезидент на Европейската атлетика). 

Предишните галавечери на АБАФ бяха в Правец, България (2011 г.), Аранжеловац, Сърбия (2012 г.) и Ереван, Армения (2013 г.). 

Атлети на АБАФ

201 1г. – Фатих Аван (Турция) и Ивет Лалова (България)

2012 г. – Асмир Колашинац (Сърбия) и Ашлъ Чакър Алптекин (Турция)

2013 г. –  Емир Бекрич (Сърбия) и Ивана Шпанович (Сърбия)

2014 г. – Константинос Филипидис (Гърция) и Татяна Йелача (Сърбия)

Изгряващи звезди на АБАФ:

2011 г. – Михайл Дудаш (Сърбия) – Бианка Перие (Румъния)

2012 г. – Емир Бекрич (Сърбия) – Гамзе Булут (Турция)

2013 г. – Месед Пезер (Босна и Херцеговина), Матия Грегурич (Хърватия)

               Емел Дерели (Турция) и Флорентина Маринку (Румъния)

 2014 г. – Йоана Георге (Румъния)

               Мартин Маркович (Хърватия)

Share Button