Мароканецът Чани и етиопката Гобена спечелиха маратона в Истанбул

Мароканецът Хафид Чани спечели маратона в Истанбул с време 2:11:53 ч. При жените победителка стана етиопката Амане Гобена с 2:28:46 ч.

Чани излезе начело в бягането някъде около 23-ия километър, заедно с еритрееца Мулуе Андом. Пет километра по-късно опита нова атака, за да се откъсне от групата, но бе последван от етиопеца Гебо Бурка. Ситуацията се запази непроменена до 35-ия километър, когато Чани се реши на нова атака и вдигна темпото. Този път никой не успя да го последва и в последните километри дистанцията между него и преследвачите му се увеличаваше с всеки километър.

Това е първа победа за мароканеца от шестте маратона, в които е участвал. Победителят заяви, че е много щастлив, защото е успял да се наложи над няколко атлети, считани предварително за фаворити.

Втори завърши Гебо Бурка за 2:12:23 ч, а трети е кениецът Майкъл Кипроп с 2:12:39 ч.

Интересна беше и битката при жените. В самото начало считаната за голяма надежда на турците Уму Кираз изненадващо поведе бягането. Това продължи до 25-ия километър, когато фаворитката Амане Гобена от Етиопия взе нещата в свои ръце и пет километра по-късно имаше преднина от 30 секунди. До финала етиопката не позволи изненади и спечели състезанието за първи път в своята кариера, след като през 2010-та бе трета, а през 2012-та – втора.

Втора при жените завърши нейната сънародничка Саломайе Гетнет с 2:30:36 ч, а трета е украинката Олена Бурковска с 2:31:30 ч.

За качеството на състезанието говори факта, че бронзовата медалистка от олимпийските игри в Лондон в маратона Татяна Архипова (Русия) зае четвъртото място с 2:31:47 ч, а бившата световна рекордьорка на 5000 м Елван Абейлегесе (Турция) завърши пета с 2:32:15 ч. Абейлегес всъщност е етиопка, приела турско гражданство, а освен световния рекорд, в богатата й спортна кариера има още два златни и един бронзов медал от европейски първенства, два сребърни медала от олимпийски игри и сребърен медал от световно първенство, както и златен и бронзов медал от европейско първенство по крос кънтри.

 

Share Button