Кениецът Кендагор и намибийката Найгамбо най-бързи във Валенсия

Якоб Кендагор (Кения) спечели маратона във Валенсия, Испания с време 2:08:37 ч. При жените шампионка стана Беата Найгамбо (Намибия) с 2:30:52 ч. 

Кендагор бе считан от самото начало за фаворит и не разочарова. През миналата година той спечели полумаратона във Валенсия, който традиционно се организира в средата на октомври, около месец преди маратона. Сега кениецът се опита да постави нов рекорд на трасето и да подобри собственото си постижение, но променливият вятър не предразполагаше към високи резултати.

Въпреки това бягането при мъжете стана много силно. Група от десетина атлети премина половината от дистанцията за 1:03:46 ч, което подсказваше евентуално бягане под 2:07 ч. Вятърът и прекалено топлото време попречиха това да се случи, въпреки че трасето във Валенсия е изключително равно.

Кендагор започна постепенна атака след 35-ия километър и бавно, но неумолимо се откъсна от групата, за да спечели първата си победа на състезание по маратон в кариерата си.

Още двама кенийци намериха място на почетната стълбичка: Самуел Косгей завърши втори с 2:09:10 ч, а трети е Франсис Кипкорир Кипроп с 2:09:22 ч.

При жените още от самото начало имаше три фаворитки за първото място: Беата Найгамбо от Намибия и кенийките Памела Ротич и Една Кимайо. Преди година Найгамбо завърши трета, но тази година беше решила да спечели и го направи по великолепен начин с едно изтегляне от около шест километра, на която представителките на Кения не можаха да отговорят. Съответно Ротич е втора с 2:31:20 ч, а Кимайо – трета с 2:31:35 ч.

Стартът на маратона бе в Града на изкуствата и науките, който е една от най-впечатляващите туристически атракции във Валенсия. Разположен е на брега на река Турия и се състои от пет здания, образци на съвременната архитектура, в които има театрална и оперна сцена, кинотеатър, планетариум , галерия, градина, научен музей и океанографски парк под открито небе.

Общо 11 523 души завършиха успешно маратона, който тази година се проведе за 34-ти път.

valencia_marathon

 

Share Button