Кои ще бъдат атлетите на годината?

Кой е най-добрият атлет за 2014 година според класацията на ИААФ? Отговорът ще получим на 21 ноември по време на традиционната бляскава церемония в Монако. А дотогава ви предлагаме кратки визитни картички на тримата претенденти при мъжете и жените.

Мъже

Мутаз Баршим (Катар) – скок височина

barshim

Тази година беше доста силна в сектора за скока на височина. Трима души мериха сили на височина над 2.40 м, но над всички бе катарецът Мутаз Баршим.

През март той стана световен шампион в зала в Сопот.

А през лятото, по време на турнирите от Диамантената лига, Баршим се изправи срещу световния шампион Богдан Бондаренко и олимпийския шампион Иван Ухов. Първо ги победи в Рим със скок от 2.41 м. Последва епичен сблъсък с Бондаренко в Ню Йорк на височина 2.42 м, която украинецът спечели.

Но най-добрият скок на Баршим беше на турнира в Брюксел, където катарецът успя да спечели със страхотен скок от 2.43 м. Това му донесе победа в Диамантената лига.

Денис Кимето (Кения) – маратон

kimeto_new

На фона на поредица от страхотни бягания, предложени ни от тъмнокожите перли от Кения, Денис Кимето трябваше да направи нещо наистина впечатляващо, за да бъде в сметките за атлет на годината. И той го направи в Берлин, като постави нов световен рекорд в маратона, пробягвайки разстоянието за 2:02:57 ч.

А сезонът не започна добре за Кимето. На маратона в Бостън се контузи и не успя да завърши, което постави под съмнение по-нататъшното му участие в състезания през годината.

Обаче кениецът го направи по най-добрия начин на любимото си състезание в германската столица, подобрявайки световния рекорд с цели 26 секунди.

Рено Лавиени (Франция) – овчарски скок

lavillenie_new

Едва ли някой си е представял, че световният рекорд на Сергей Бубка в овчарския скок ще падне през тази година. Поне нищо не предвещаваше такова развитие на нещата. Лавиени започна силно годината със скокове от 6.04 и 6.08 ч. После дойде турнирът в Донецк, където французинът скочи 6.16 м пред погледа на Бубка и изпрати рекорда му в историята.

През лятото Лавиени защити успешно европейската си титла и спечели Континенталната купа. После победи и в Диамантената лига, а това бе негова пета победа. От всички 22 състезания, в които участва през тази година, Рено Лавиени спечели 21.

Жени

Валери Адамс (Нова Зеландия) – гюле

valerie-adams

През 2014 г. Валери Адамс си върна познатата форма и спечели всичко, което можеше да се спечели.

В Сопот през март добави девета световна титла в богата си колекция, като тласна гюлето на 20.67 м.

Новозеландката бе измъчвана и от контузии, но това не й попречи да спечели за четвърти път Диамантената лига. По време на турнира в Брюксел тя постигна най-добър резултат за сезона на открито – 20.59 м.

Адамс постигна и трета поредна титла на Игрите на Британската общност.

Равносметката за годината е 14 победи от 14 състезания.

Гензебе Дибаба (Етиопия) – бягания на средни разстояния

genzebe-dibaba

Най-малката Дибаба показа, че е не по-малко талантлива от своите сестри. Тя реши тази година да се концентрира върху състезанията в зала и наистина постигна изумителни неща.

В първото си състезание в Карлсруе тя постави нов световен рекорд на 1500 м – 3:55.17 мин. Малко по-късно в Стокхолм подобри и световния рекорд на 3000 м – 8:16.60 ч. В Бирмингам счупи световния рекорд и в една по-малко популярна дисциплина – на две мили, като пробяга дистанцията за 9:00.48 мин.

Към върховите постижения Гензебе Дибаба прибави и редица призови класирания на турнири през годината. Тя стана световна шампионка в зала, а през лятото спечели Континенталната купа.

Дафне Схипърс (Холандия) – седмобой, спринт

dafne-schippers

Не е необичайно, когато състезателки в седмобоя участват и в други дисциплини. Но рядко имат големи успехи в някоя от тях.

През тази година Дафне Схипърс реши да наблегне на спринтовете и й се получи. По време на турнира в Глазгоу тя се изправи срещу олимпийската шампионка Алисън Феликс и срещу световната вицешампионка Блесинг Окагбаре и ги победи.

После дойде европейското първенство в Цюрих, където холандката стана шампионка на 100 и 200 м. В по-дългия спринт тя постигна 20.03 сек, което е най-добро време на континента от 1995 г. Накрая спечели и Континенталната купа.

През тази година Схипърс постави рекорди на Холандия общо в 5 дисциплини: 100 м, 200 м, скок дължина, седмобой и 4 х 100 м.

Share Button