Професор Константин Жалов представи поредната си книга

На 13 ноември един от доайените на българската атлетика професор Константин Жалов покани атлетическия елит на България, за да покаже новата си книга – „Българските лекоатлети на олимпийски игри“. Представянето на поредната книга на професора беше в музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“ в София. 

На събирането присъстваха легендарни български атлети като Стефка Костадинова, Тереза Маринова, Йорданка Благоева, Пламен Кръстев, Николина Щерева и десетки други имена от няколко поколения свързани с „Царицата на спортовете“. 

_AP_2576

Събирането започна с представяне на проф. Жалов от Катя Иванова – директор на музея на спорта, а президентът на БФЛА Добромир Карамаринов спомена, че всички послания и факти от книгата трябва да достигнат до младото поколение, защото български атлети участници на олимпийски игри са герои.

_AP_2705

Слово на събирането държаха още Стефка Костдаинова – президент на Български олимпийски комитет, професор Стефан Стойков – ръководител на катедра „Лека атлетика“ към НСА и още приятели и колеги на на автора.

Почетни плакети от името на Българска федерация лека атлетика по случай 90-годишнината от създаването на организираната лека атлетика получиха д-р Верджиния Михайлова (четвърта на олимпийските игри в Токио 1964 г. на диск), Никола Дагоров (участник на олимпийските игри през 1952 г. на троен скок) и самият професор Константин Жалов.

_AP_2590

Авторът на книгата, която дава обстойна информация и статистика за всички български атлети на олимпийски игри от 1924 г. насам, е бивш състезател на овчарски скок и дългогодишен треньор на национални състезатели по скокове. Негови възпитаници имат 58 поправки на националните рекорди в тези дисциплини. Професор Жалов има над 260 научни публикации и десетилетия работи към катедра „Лека атлетика“ при НСА. В периода 1990-1993 е заместник-председател на БФЛА. Дълги години той е и водещ на журито в детската телевизионна игра „Бързи, смели, сръчни“.

Share Button