Сергей Лебед със силен резултат на маратона в Сеул

Легендарният украински бегач Сергей Лебед успешно се прехвърли от кроса към маратона. Той постигна отличен резултат по време на Сеулския маратон „Джонг Анг“ – 2:08.32 ч, като завърши на престижното четвърто място.

Шампион на състезанието в южнокорейската столица стана етиопецът Фейса Бекеле с 2:07.43 ч. Втори е Еванс Чебет от Кения с 2:07.46, а трети е също кениец – Томас Роно с 2:07.52 ч.

seoul_marathon_joongang_2

Сеулският маратон Джонг Анг е един от двата маратона, които се провеждат в столицата на Южна Корея. Той е по-младият, а надпреварата протича по трасето, по което е бил и олимпийският маратон през 1988 г. Именно идеята да се напомня за олимпийските игри стои в основата на състезанието, което води началото си от 1999 г. като полумаратон, а от 2002 г. вече като маратон. Основен спонсор е вестник „Джонг Анг Илбо“. Интересно е, че при мъжете се канят елитни състезатели от цял свят, докато при жените надпреварата е само между корейки.

Друг вестник – „Донг-А Илбо“ е главен спонсор на Сеулския международен маратон.  Това е по-силното състезание, което води началото си още през 1931 г., първоначално на различни дистанции между 21 и 25 км. От 1964 г. дистанцията вече е 42 км 195 м. Състезанието се провежда през пролетта и в него участват около 20 000 души.

Сергей Лебед притежава уникалните 9 титли от европейски първенства по крос. Той е и единственият атлет в последните години, дръзнал да наруши хегемонията на атлетите от африканския континент в световните първенства по крос, като през 2001 г. стана сребърен медалист.

Маратонът в Сеул не е дебют на Лебед в тази дистанция. През пролетта на тази година той спечели състезанието в Нагано, Япония, с 2:13.56 ч. 39-годишният атлет е известен не само с постиженията си, но и с изключително тежките тренировки. Това явно дава резултат не само в кросовите бягания, но вече и в маратона, където победите в големи състезания са запазена марка на африканските бегачи. През голяма част от годината украинецът тренира в Италия, където е любимец на местните почитатели на дългите бягания, които го наричат „Белия лебед“.

Korea-Seoul-Jamsil_Olympic_Stadium-01

Share Button