Кениецът Канди подобри рекорда на Истинския маратон в Атина

Кениецът Феликс Кипчирчир Канди спечели маратона на Атина с нов рекорд на трасето – 2:10.37 ч. Неговата сънародничка Наоми Чепкогей Майо бе най-бърза при жените.

С мощна атака около 35-ия километър, когато на маратонците им е най-трудно, Канди изненада съперниците си, като съхрани преднината до края. Той изпревари основния си конкурент и свой сънародник Раймонд Кимутаи Бет с близо 2 минути. Бет финишира за 2:12.34 часа, а трети е друг кениец – Джосфат Киптануи Чобей с 2:1538. Досегашният рекорд на маратона на Атина се държеше от италианеца Стефано Балдини, поставен по време на олимпийските игри в гръцката столица през 2004 година. Макар че резултатът на пръв поглед изглежда по-слаб, трябва да се има предвид, че трасето е много тежко и една голяма част е изкачване, особено стръмно между 25-ия и 30-ия километър. В десетката при мъжете има четирима кенийци, трима етиопци и един японец. Десети е представителят на домакините Христофорос Мерусис.

При жените победата бе за Наоми Чепкогей Майо, която пробяга дистанцията за 2:41.06 ч. След нея са нейните сънароднички Нанси Джоан Ротич с 2:41.29 ч и Лина Джероп Чирчир с 2:42.41. Етиопка и японка заеха съответно четвърто и пето място,а гъркинята София Рига завърши шеста с 2:45.38 ч. 

Шампионът при мъжете заслужи чек за 7 000 евро, а при жените – 5 000 евро. Кениецът Канди спечели още 5 000 евро за рекорда на трасето. Паричните награди са до пето място. За гръцките състезатели има отделни парични премии – най-добрият при мъжете и жените взима 5 000 евро, като при тях класирането е до шесто място. Тоест ако гръцки състезател влезе сред призьорите в общото класиране, той печели повече пари, отколкото елитните състезатели от чужбина. Какъв чудесен начин да бъдат стимулирани местните атлети да участват!

athens_marathon

Да пробягаш маратона на Атина е въпрос на престиж, затова всяка година хиляди са желаещите. Тази година състезанието в Атина се проведе за 32-ри път, вече под ново име. До този момент се казваше „Атински класически маратон“, а от тази година е „Атински маратон. Истинският.“ Новото име трябва да подчертае неговата уникалност. Това е единственото състезание, което стартира от местността Маратон, а финалът е на Мраморния стадион „Панатинайкон“, където са се провели първите съвременни олимпийски игри. Тук се е провел и първият маратон въобще в историята на спорта като част от първите съвременни олимпийски игри.  Именно легендата за гръцкия воин Фидипид, който през 490 г.пр.н.е пробягал разстоянието от Маратон до Атина, за да каже на съгражданите си, че гърците са победили персите, ражда идеята за това състезание, подкрепена от основателя на съвременното олимпийско движение барон Пиер дьо Кубертен.

Над 35 000 души участваха тази година в състезанията на 5 км, 10 км и 42 км 195м, както и в масовия старт на 1 км, което е рекорд. Общо 10 480 души завършиха класическата дистанция, като последният я пробяга за 8:11.56 ч. През целия ден центърът на Атина бе забранен за автомобили, както и шосето от Маратон до столицата, но протестиращи и недоволни нямаше. За гърците маратонът е национална гордост, нещо като запазена марка.

Организатори на състезанието са Гръцката федерация по лека атлетика, съвместно с Министерството на културата и Гръцката организация по туризъм. 

ATHLETCS-MARATHON-GREECE

Share Button