Кипротич ще гони отново световния рекорд, иска и световна титла

Уилсън Кипсанг Кипротич през последните две години доказа себе си като един от най-добрите маратонци в света, а апетитът идва с яденето. След успешния за него сезон, той вече знае какво иска от 2015-та.

През миналата седмица той спечели маратона на Ню Йорк и стана победител в генералното класиране на „Големите световни маратони“. Доскоро той държеше и световния рекорд в дисциплината (2:03.23 ч), поставен от него преди година на Берлинския маратон. Пак на същото състезание, но през тази година, Денис Кимето му го отне, като пробяга маратона за първи път в историята под два часа – 2:02.57 ч. Кипсанг участва и на олимпийските игри в Лондон през 2012 г., където спечели  бронзовия медал и това е засега единственото отличие в кариерата му. Затова кениецът официално обяви двете големи цели пред себе си за следващата година:  да си върне световния рекорд в дисциплината и да спечели световната титла в Пекин.

„Вече веднъж подобрих световния рекорд и отново искам да бъда световен рекордьор. Смятам, че това е напълно в моите сили, – казва Кипротич. – Искам да спечеля златен медал от световно първенство за моята любима Кения и ако бъда избран в отбора за Пекин, непременно ще бягам там.“

Share Button