Бившият атлет Красен Кралев оглави Министерството на младежта и спорта

Днес, 7 ноември, Кралев официално стана министър на младежта и спорта на официална церемония в сградата на Министерството. Той е бивш състезател в бяганията на средни и дълги разстояния от Варна и подкрепяше през последните години спорта в най-големия ни морски град чрез спонсорство. 

Представяме ви официалното съобщение на сайта на МФВС за церемонията по представянето на новия министър. 

Красен Кралев пое официално поста министър на младежта и спорта от министъра в служебното правителство Евгения Раданова. По време на официалната церемония Кралев получи стартов пистолет от Раданова, като символ на новото начало.
    Спешно разработване на програмата за финансиране на федерациите и клубовете, инвестиране в нови инфраструктурни проекти в областта на спорта, създаване на условия за масов спорт в партньорство с Министерството на образованието и науката и общините, използване на европейските фондове за допълнително осигуряване на средства, осигуряване на подкрепа за спорта от страна на бизнес средите, публичност при възлагането на обществените поръчки и повече часове по физическо възпитание в училище са част от приоритетите, които министър Красен Кралев очерта пред медиите при встъпването си в длъжност.
    „Според мен министерството трябва да бъде не обикновен администратор, а партньор на българския спорт, на българските федерации, клубовете и спортистите, заяви министър Кралев. – Трябва да направим реформата в спорта заедно с всички участници в този процес. Наши естествени партньори са Министерството на образованието и науката и общините за развитие на масовия спорт и спорта в свободното време”.
    Кралев посочи, че кабинетът Борисов ще продължи политиката от първия си мандат със сериозни инвестиции в инфраструктурни проекти в областта на спорта. Ще бъдат построени нови обекти, ще бъдат реновирани съществуващите и ще се работи за подобряване на техния мениджмънт.
Според министър Кралев най-спешно е разработването на програмата за финансиране на федерациите и клубовете, защото те трябва да бъдат спокойни, че имат подсигурени средства, за да могат успешно да планират своята дейност.
    „Всички обществени поръчки и инвестиционни проекти ще стават публично и под наш контрол пред вашите очи, обяви министър Кралев. – Всичко трябва да бъде ясно. В условията на остър дефицит, за да сме ефективни, трябва да сме изключително прецизни и адекватни. За моя голяма радост министър Раданова показа резултат в това отношение, като прекрати поръчката за Зимния дворец”.
    Министър Кралев заяви, че клубовете и федерациите, които извършват символична дейност, ще получат символично финансиране, а тези, които имат резултати и успехи и се грижат за здравето на нацията, ще получат повече средства.
    „В тази икономическа криза, която е по-тежка от времето на Жан Виденов, трябва да се набавят допълнителни средства. Основният ни приоритет ще бъде да ползваме европейските фондове, естествени наши партньори ще бъдат големите корпорации и бизнес средите, които имат адекватно отношение към спортните федерации. Трябва да обясним на българския бизнес, че е престижно и ефективно да рекламират чрез българския спорт”, категоричен бе министър Кралев.
    В тази връзка спортният министър каза още, че ще се поиска среща с новоизбрания комисар по въпросите на културата, образованието и спорта Тибор Наврачич за съдействие и помощ от страна на Европейския съюз.
    Министър Кралев благодари на Евгения Раданова за направеното от нея и екипа й през последните месеци и изрази възхищението си от куража й да поеме българския спорт в ситуацията на тежка и безпрецедентна икономическа криза.       
    „Ще има приемственост в политиката и екипа на министър Раданова и този, който аз смятам да предложа”, каза министърът на спорта.
    От своя страна Евгения Раданова заяви, че вярва, че е успяла да запази спокойствието на спорта през изминалите 3 месеца, както и че е осигурила допълнителни 2,9 млн. лв. за премии, важни домакинства и належащи нужди на федерациите.

 

МФВС

Share Button