Съветите на Лоло Джоунс как да съхраним мотивацията си

Лоло Джоунс безспорно е една от най-талантливите и популярни атлетки в света, макар че засега съдбата не й позволява да реализира напълно своите възможности. Кое я кара да продължава да мечтае и как преодолява отчаянието?

Тя е двукратна световна шампионка в зала на 60 м с пр. (Валенсия`2008 и Докса`2010), но на открито се разминава с медали от големи първенства. На олимпийските игри в Пекин`2008 е смятана за безспорна фаворитка въз основа на резултатите си през сезона, ала по време на финалното бягане, където води до предпоследното препятствие, се спъва именно в него и в резултат завършва 7-ма. Тогава кадрите със седящата на пистата и ридаеща Лоло Джоунс, която в миг на безсилие само повтаря: „Защо, защо, защо?“, обиколиха света. През следващата година по време на националния шампионат на САЩ на полуфиналното бягане се сблъсква със съотборничка и в резултат пропуска световното първенство в Берлин. През 2011 г също поради заболявания и контузии е принудена да пропусне сезона. На олимпийските игри в Лондон през 2012 г. след претърпяна операция на гръбначния стълб достига до подножието на почетната стълбичка – 4-та. Лоло Джоунс е една от малкото лекоатлетки, които са участвали и на летни, и на зимни олимпийски игри. В Сочи`2014 тя участва в състезанията по бобслей – двойки и завърши 11-та. При височина 1.75 м и тегло 60 кг, за да участва в състезанията по бобслей, тя качи 15 кг, но след края на игрите ги свали и бързо влезе в предишната си форма. Както споменахме, на няколко пъти в спорта съдбата й обръща гръб. Като прибавим към това и трудното, изпълнено с мизерия и лишения детство, както и факта, че години наред, се е налагало да работи и да тренира едновременно, остава да се чудим, как 32-годишната спортистка съхранява желанието си да се състезава? Ето и няколко съвета от нея за всички, които при най-малката трудност или при най-малкото странично изкушение са готови да махнат с ръка и да се откажат спорта.

lolo_jones_7

1. Поставяне на цел.

Когато имате голяма цел, не е нужно да се навивате допълнително. По-скоро си поставете някаква конкретна цел, която да изпълните по пътя към голямата. Например, Лоло си поставя за цел днес да пробяга 5 километра и задължително го прави.

2. Разнообразни тренировки.

Всяка година Лоло Джоунс добавя някакво допълнително тренировъчно занятие извън плана си, за да се избегне застоя. Една година тя се занимава с йога, през следващата кара ролкови кънки и т.н. Това са занятия, с които спринтьорката се старае да натоварва мускулни групи, различни от тези, които обикновено се натоварват по време на стандартна тренировка.

lolo_jones_1

3. Пазаруване.

В началото на своята кариера Лоло Джоунс е имала период, когато е била в изключително затруднено финансово положение. Тя си спомня, че дълго време е бягала с един-единствен чифт шпайкове, защото не е можела да си позволи да си купи втори. Днес, когато си купува нови маратонки, то веднага започва да тренира с тях. Ако имате нова тениска или шорти, съветва тя, обличайте ги веднага и това ще ви даде допълнителна увереност. Американката казва, че ако харчи пари за дрехи или обувки, то задължително след това ги носи.

4. Музика.

Лоло Джоунс споделя, че слуша много музика. Както преди тренировка, така и по време на самото занимание. Любимите музикални парчета я мотивират допълнително.

lolo_jones_5

5. Преодоляване на мързела.

През студените зимни утрини понякога човек няма желание да напуска топлото легло и да отива в тренировъчната зала. В такива дни Лоло си казва, че просто трябва да излезе от къщата си, независимо дали ще тренира в залата, дали просто ще погледа или ще отиде в сауната. А когато попадне в тренировъчна атмосфера, желанието да изпълниш тренировъчния си план се завръща от само себе си.

6. Порция кофеин.

Малко количество кофеин ще ви даде заряд от бодрост по време на апатия. Става въпрос за чашка – две кафе, силен чай или дори за кофеинова таблетка.

lolo_jones_8

7. Гледане на видео.

Когато навън е много студено, има сняг и задръствания по улиците, темпераментната спортистка, в чийто жили тече едновременно американска, африканска, френска и норвежка кръв, признава, че й е много трудно да напусне дома си. Това обаче не значи, че не е преодоляла мързела си. Тренировката си е тренировка и трябва да се направи. Тогава Лоло използва интернет. Решава за коя група мускули ще трябва да работи днес и си намира 30-минутно видео със съответните упражнения. След което просто тренира вкъщи, но много отговорно. Разбира се, не става дума това да се случва всеки ден.

8. Мотивираща литература.

Лоло признава, че много обича да чете вдъхновяващи книги за известни спортисти. В най-тежките моменти от тренировката тя мислено си повтаря запомнени мотивиращи фрази. Чете също материали за други спортисти, които са се справяли с трудности, през които е изправена и тя и това я вдъхновява да продължава да се бори.

lolo_jones_6

Днес Лоло Джоунс отново гледа към атлетическата писта и с нетърпение очаква следващите големи състезания. След по-малко от две години са олимпийските игри в Рио де Жанейро, а на нея сън не й дава онова предпоследно препятствие от Пекин…

lolo_jones_3

Share Button