Елена Исинбаева – шампионката със златно сърце

Елена Исинбаева за пореден път доказа, че е не само невероятна спортистка, но и изключителен човек. Преди време тя основа свой Благотворителен фонд и първият голям проект, осъществен чрез него, е вече факт.

Двукратната олимпийска и седемкратна световна шампионка и многократна световна рекордьорка в овчарския скок, която през лятото роди момиченце, а преди броени дни се омъжи за своя приятел копиехвъргача Никита Петинов, показа, че освен всички други качества, човек трябва да има добро сърце. В град Ленинск, Волгоградска област, се намира училище – интернат за деца, които имат проблем със слуха. Точно преди година директорът се обръща за помощ към Исинбаева, защото спортната зала на училището е в плачевно състояние. Чрез своя фонд именитата атлетка започва да търси средства. Отзовават се местни бизнесмени, както и кметът на Волгоград, откъдето е родом шампионката. И ето, че преди броени дни ремонтът вече е приключен и децата имат на практика нова спортна зала. От ръководството на училището споделят, че са чакали този момент близо 35 години. Многократно се обръщали към различни институции, но навсякъде им отговаряли, че няма средства. Докато с нещата не се заела Исинбаева. Самата тя вярва, че когато правиш нещо хубаво, около теб винаги се намират добри хора, които да ти помогнат.

Елена Исинбаева, разбира се, не смята да спира дотук. Нейният проект „Всеки е достоен за почетната стълбичка“ тепърва набира скорост. Предимство ще имат проблемни деца, деца от бедни семейства, сираци. Атлетката смята, че трябва да се даде шанс на тези деца да се докажат чрез спорта. „Не е задължително увлечението по спорта да завършва с медали от олимпийски игри или световни шампионати, – смята тя. – Но заниманията със спорт помагат на всеки човек да се справи с негативните мисли и настроения.“

Амбициите на Исинбаева са да помогне и на масовия спорт. През януари във Волгоград тя ще открие спортна площадка, където всеки ще може безплатно да се занимава с футбол, волейбол, баскетбол… На модерното съоръжение ще бъдат поставени и различни спортни уреди. Планирано е в скоро време да бъдат открити общо 50 такива площадки. Чрез своя фонд шампионката смята да подобри условията за спорт първо във Волгоград, а после и в цялата област.

В България също има именити спортисти. Многократно сме чували оплаквания, че спортът загива, че няма пари и т.н., и т.н. Ами нека всеки, който има възможност, да помогне, с каквото може. И не става дума единствено за пари. Нека се поучим от Елена Исинбаева, която доказва, че истинският шампион има не само златни медали, но и златно сърце.

Голямата атлетка започва подготовка за Рио де Жанейро`2016 г., където ще преследва трета олимпийска титла. И аз лично ще й стискам палци, защото безкрайно уважавам такива хора. Защото именно те са примерът, от който имат нужда децата ни.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

elena_isinbaeva_maika_3

 

Share Button