В какво влагат парите си шампионите?

За какво харчат парите си победителите в Диамантената лига? Колко получават? И наистина ли им дават диаманти? Ето и някои любопитни факти.

Действително победителите в Диамантената лига получават диаманти. Осигурява ги швейцарската фирма „Байер“, но остава търговска тайна откъде. Общо диамантите са 32 – колкото е и броят на дисциплините. От фирмата се стараят да бъдат почти еднакви по размер, за да няма обидени. Всеки диамант тежи 4 карата или 0.8 гр. На пръв поглед изглежда малко, но най-популярните диаманти в бижутерските магазини тежат 0.1 карата, а камъни, по-големи от 6 карата, се продават на търгове. По оценките на швейцарската фирма, стойността на един диамант е 90 хиляди долара, но ако бъде продаден на търг, стойността му е многократно по-висока. Затова не е известен досега случай някой атлет да е поискал равностойността му в пари. Единствено през 2010 г., по време на първата Диамантена лига, организаторите на практика излъгаха състезателите, като им дадоха пари и тежка статуетка със стъклен диамант. Причината? Не бяха намерени 32 почти еднакви по размер камъка. За тези пет сезона най-много победи има състезателят на овчарски скок Рено Лавийени – точно 5.

LAVILLENIE-RECORD

Паричните премии също са солидни. За победа във всяко състезание атлетите получават по 10 000 долара, а във финала – 40 000. Ако бъде поставен световен рекорд – сумата е 50 000 долара, но тя може да бъде и по-висока, по желание на организаторите. Утешителни парични премии получават заелите от второ до осмо място, а в бяганията на дълги разстояния – до дванадесето.

За какво харчат получените пари най-често атлетите? Ето и отговорите на някои от победителите през тази година. Бегачът на 400 м с пр. Майкъл Тинсли от САЩ смята да направи частичен ремонт на дома си. И  макар да казва, че не обича скъпите вещи, има идея да се „поглези“ с нов часовник „Ролекс“.

Michael_Tinsley_cropped_London_2012

Също за ремонт на къщата си ще използва парите и бразилката Фабиана Мурер (скок височина). Тъй като живее в мегаполиса Сао Паулу, иска да направи дома си по-приятно място, където да се събира с приятели. Планирала е да го изпъли с повече зеленина и цветя.

XXVIII Trofeu Brasil Caixa de 2009-BMeF Bovespa-Fabiana Murer

Силният мъж – победителят в тласкането на гюле Рийз Хофа смята да инвестира парите си в откриване на собствена академия по хвърляния. Надява се наградата да стигне за наема и за закупуване на необходимите уреди за тренировки.

Reese_Hoffa_Istanbul_2012

Бегачката на 400 м Новлин Уилямс – Милс (Ямайка) не смята да прави някакви сериозни инвестиции. Тя смята, че след тежкия, но твърде успешен за нея сезон, е време и за малко почивка. Затова заедно с мъжа си ще отидат някъде, като правото на избор на курорт оставя на него.

novline_miles

Доста пестелив е американецът Крисчън Тейлър, победител в тройния скок. Той не смята да харчи пари, а да спестява. Неговият план е да натрупа пари по време на състезателната си кариера, за да може да има добър старт след това, когато ще му се наложи да работи.

christian-taylor_1

Любопитно е, че кенийските бегачи в повечето случаи купуват земя или стада и след приключване на състезателната кариера стават земеделци. Някои от тях строят хотели или купуват къщи, които след това дават под наем.

Share Button