Маратонът в Ню Йорк – кой ще победи?

Днес е 44-то издание на маратона в Ню Йорк – най-големият в света! 50 хиляди души ще застанат на старт и пробягването на дистанцията за всеки един от тях е лична победа. Но за някои от тях победа означава единствено първото място, защото това са най-добрите маратонци в света. Кои са фаворитите в днешната надпревара?

Залогът е изключително голям, защото маратонът в Ню Йорк е и последният етап от серията на „Големите световни маратони“ и победителите в генералното класиране ще получат по 500 000 долара. За тези, които не знаят, серията от „Големите световни маратони“ обхваща пет маратона: в Бостън, Лондон, Берлин, Чикаго и Ню Йорк. Заелите първите пет места в което и да е от тези състезания получават точки. Точки се получават и за участие в световно първенство или олимпийски игри, ако такива състезания се падат през съответния сезон. Победителят взима 25 точки, вторият – 15, третият – 10, четвъртият – 5 и петият – 1.

Фаворитите

При мъжете големият отсъстващ е световният рекордьор Денис Кимето, но и без него компанията е впечатляваща. В предишна публикация вече споменахме за Уилсън Кипсанг. Той е най-големият фаворит, още повече, че всичко е в неговите ръце или по-точно, крака. Ако той победи, ще стане победител и в генералното класиране за „Големите световни маратони“. Ако не е пръв, губи и генералното класиране. Това е огромно напрежение, но и финансовият стимул не е никак малък – половин милион без парите от наградния фонд на самия маратон. А Кипсанг споделя, че се е прицелил и в рекорда на трасето.

Wilson-Kipsang

Другият голям фаворит е неговият приятел Джефри Мутай. Това е човекът, който през 2011 г. в Бостън пробяга разстоянието за 2:03.02, което си беше световен рекорд, но той не беше зачетен, заради липса на лиценз на трасето. На страната на Мутай е и опитът, защото той вече има две победи – през 2011 и 2013 г. Кениецът има шанс да стане третият атлет в историята на състезанието с три титли, като ще се изравни с Алберто Салазар. Повече има само Бил Роджерс, който през 70-те години на миналия век е триумфирал 4 пъти.

Geoffrey_Mutai_NYC

Етиопецът Лелиса Десиса също не трябва да бъде изваждан от сметките. Миналата година той дебютира на маратона в Дубай и го спечели с 2:04.45 ч. Три месеца по-късно спечели и Бостънския, а през лятото завоюва сребърен медал на световното първенство в Москва. През тази година се опита да спечели за втори път маратона в Бостън, но на 40-ия километър стъпи накриво и не завърши състезанието.

desisa

Сред претендентите е и олимпийският и световен шампион Стивън Кипротич. Макар че неговият личен рекорд от 2:07.20 ч е едва осми резултат сред участниците, угандиецът е доказал, че е изключителен, когато става дума за тактика по време на бягането и нищо чудно да успее да поднесе някоя неприятна изненада на по-бързите от него.

stewen_kiprotich

От сметките не трябва да бъде изключван и 39-годишният американец Меб Кефлезиги. Тази година той спечели маратона в Бостън и доказа, че дори и на тази възраст не трябва да бъде отписван. Още повече, че той никога не е слаган сред фаворитите, но успява да вземе своето. На олимпийските игри в Атина през 2004 г. стана вицешампион, а в Лондон – зае почетното четвърто място. Кефлезиги има хубави спомени от маратона в Ню Йорк, защото през 2009 г. успя да го спечели. Защо да не го направи отново?

keplezegi_1

При жените нещата са още по-объркани, защото има известни имена, но няма изявени фаворитки. Може би най-вероятни победителки изглеждат кенийката Мери Кейтани и етиопката Бизунеш Деба.

Мери Кейтани не е участвала в маратони след олимпийските игри в Лондон, където завърши четвърта. Тя си взе почивка, за да роди второто си дете. Но да си спомним тази 2012-та година, когато през пролетта Кейтани спечели Лондонския маратон с втори резултат за всички времена – 2:18.37 ч. Кенийката през 2011 г. също се опита да атакува световния рекорд и именно на трасето в Ню Йорк, като половината от дистанцията я премина по-бързо от графика, но накрая не издържа и в един драматичен финал завърши трета. Сега въпросът е дали Кейтани се е възстановила от раждането на детето си и е възвърнала спортната си форма.

keitani_mary

Етиопката Бизунеш Деба беше една от атлетките, победила през 2011 г. Кейтани. Тогава тя завърши втора, втора беше пак в Ню Йорк и през 2013 г. Миналата година се опита да наложи страховито темпо с 3:24 мин/км, но в крайна сметка загуби първото място, а с това и титлата краен победител във веригата Големите световни маратони, която остана за кенийката Приска Джепту. Деба отново остана втора и през пролетта на Бостънския маратон, макар че постигна личен резултат – 2:19.59 ч. Дали ще успее да пречупи каръка да бъде вечно втора, остава да видим.

deba

Не трябва да отписваме от сметките и кенийката Една Киплагат, двукратна световна шампионка и победителка на маратона в Ню Йорк през 2011 г.

kiplagat_edna

Разбира се, това са само прогнози. Маратонът е много трудна и капризна дисциплина и най-малката грешка се наказва. Остава да проследим маратона и да видим дали прогнозите ни ще се сбъднат.

 

Share Button