Кенийски триумф на маратона в Ню Йорк

Уилсън Кипсанг и Мери Кейтани спечелиха тазгодишното издание на маратона в Ню Йорк. Те бяха и фаворитите с най-големи шансове според сп.„Атлетика“.

При мъжете Уилсън Кипсанг се наложи след изключително драматична битка с етиопеца Лесиса Десиса. До последния километър двамата бягаха рамо до рамо и се бяха откъснали от основната група. Тогава Десиса опита да атакува, но Кипсанг само го погледна и с мощен финален спринт, който на маратона в Ню Йорк се пада изкачване, не му остави никакви шансове. Резултатът на кениеца не е силен – 2:10.59 ч, но предвид студеното и ветровито време и предпазливото тръгване, бе напълно достатъчен, за да донесе на Кипсанг титлата в състезанието и победата в генералното класиране за веригата „Големите световни маратони“. Десиса изостана на няколко секунди и финишира за 2:11.06 ч. Трети завърши друг именит етиопец – Гебре Гебремариам с 2:12.13 ч.

При жените страхотно бягане и първа победа за кенийката Мери Кейтани с време 2:25.07 ч. В последните километри единствената й конкуренция бе нейната сънародничка Джемина Сумгонг, която дори около 40-ия километър опита атака. Кейтани издържа и на свой ред контраатакува. Сега вече Сумгонг нямаше сили за отговор и дори притеснено се огледа дали не е застрашено второто й място. В крайна сметка тя завърши с 2:25.10 ч. Трета изненадващо стана дебютантката в тази дистанция португалката Сара Морейра с 2:26.00 ч. Тя е трикратна европейска шампионка по кроскънтри, има и четири медала от европейски шампионати на писта. Морейра спечели сребро на 5000 м на открито в Барселона, а на първенството на Стария континент в Хелзинки две години по-късно се окичи с бронз в същата дисциплина. В зала тя е европейска шампионка на 3000 м от Гьотеборг през миналата година, през 2009 г. има сребро в същата дистанция на първенството в Торино.

Sara_Moreira_Barcelona2010

Share Button