Уилсън Кипсанг – за тренировките, чинията с угали и хотелите

Бившият световен рекордьор в маратона Уилсън Кипсанг е един от претендентите за победа в утрешното издание на Ню – Йоркския маратон. Днес ще ви представим някои любопитни факти, свързани с него: тренировъчен режим, начин на живот, интереси.

Уилсън Кипсанг Кипротич е роден на 15 май 1982 г. в Кейо, Кения. Висок е 1.82 м, тежи 62 кг. Първоначално на състезания по лека атлетика в Кения представя отбора на полицията, където работи, а през 2007 г. става професионален атлет. Само година по-късно в Делхи пробягва полумаратона за 59:16 мин и завършва втори. Дебютът му в маратона е в Париж през 2010 г, където финишира трети с 2:07.13 ч. Малко по-късно е и първата победа на 42 км 195 м – във Франкфурт с 2:04.57 ч. През следващите години Кипсанг печели няколко маратона: Отсу, Япония (2011 г.), отново Франкфурт, Германия (2011 г.), Хаваите, САЩ (2012 г.), Лондон, Великобритания (2012 г.), Берлин, Германия (2013 г.). Особено ценни са победите му на силните маратони в Лондон и Берлин. В германската столица през миналата година той направи феноменално бягане, като финишира за 2:03.23 ч – нов световен рекорд, подобрен от сънародника му Денис Кимето през тази година на същото трасе. Кипсанг има един медал от голямо първенство – бронзов от олимпийските игри през 2012 г. През тази година атлетът доказа отличната си спортна форма, като за втори път спечели маратона в Лондон с 2:04.29 ч. Ще успее ли и в Ню Йорк?

Уилсън Кипсанг разказва, че от тренировките най-много харесва тези с бавно темпо, защото те му помагат да се наслади на бягането. Съответно най-много му тежи скоростната работа. За разлика от повечето кенийски елитни състезатели, които задължително имат треньори, много от които са европейски специалисти, Кипсанг се подготвя сам, като използва различни съвети и методики, но накрая преценява кое е най-добро за него. През повечето дни от седмицата тренира по два пъти, а седмичният му обем е около 160 км. Дългите му пробези достигат 40 – 45 км. Обича да тренира в Итън, Кения в група с други около 40 атлети, но най-добре си пасва с Джефри Кимутай (двукратен победител на маратона в Ню Йорк). Любопитното е, че Кипсанг често купува за цялата група чай или закуски, защото, според него, по този начин хората стават още по-близки, а и някои от бегачите са много бедни момчета и трудно могат да си осигурят пълноценна храна. Това, че е професионален атлет и си изкарва хляба с бягане му дава няколко важни преимущества пред останалите хора. Кипсанг се радва, че работният му ден е доста гъвкав и съответно има възможност сам да го разпределя и да прави това, което му харесва. Чрез бягането може да осигури достоен живот на своето семейство, а пътуването по състезания му дава възможност да види различни места и култури и да общува с интересни хора.

Талантът му в бягането е наследствен. Неговият баща също е бил бегач, но и днес, на 72 години, прави дълги 100 км преходи. Уилсън споделя, че на такава дистанция може би ще загуби от баща си.

wilson_kipsang_3

Кипсанг най-добре си почива вкъщи със семейството. Стресът и умората от тежките тренировки преодолява със здрав и пълноценен сън. Любимото му ястие е угали с пилешко месо и зеленчуци – традиционно за Кения ястие, приготвено от царевично брашно (нещо като нашия качамак). Не употребява никакъв алкохол, дори бирата му е безалкохолна. В свободното си време обича да гледа телевизия – новини, политически предавания и понякога спорт. Сред атлетите би искал да се срещне с Юсейн Болт, а иначе би вечерял с Барак Обама и семейството му или с други известни политици.

Освен към политиката, интересите на Кипсанг са насочени и към хотелиерския бизнес. Той вече е вложил част от парите, спечелени от състезания, в строителство на хотел. Идеята дошла по време на пътуванията му по света. Хотелът му „Килу курорт“ се намира в Итън и се стопанисва от жена му. Там отсядат често кенийски атлети, а специални гости са китайски отбори, които идват на лагер в Кения. Самият атлет признава, че засега няма време да се занимава лично с този бизнес и дори съзнателно отбягва да посещава хотела, когато се готви за отговорни състезания, за да не се разсейва със странични работи.

Дали е бил достатъчно концентриран в подготовката, остава да разберем утре на маратона в Ню Йорк.

wilson_kipsang_2

 

 

Share Button