Рита Джепту може да се размине с $600 000

Кенийката Рита Джепту е дала положителна допинг проба при извън състезателен контрол в края на септември. Така тя може да загуби 600 000 долара, които си осигури след победата на маратона в Чикаго на 12 октомври.

Рита е била проверена по време на лагер в Кения. После тя стана първият атлет (жена или мъж) с 4 поредни победи в „Големите световни маратони”, завършвайки първа в Чикаго с 2:24:35. Така си осигури и крайната победа във веригата за периода 2013-14 и половин милион долара (плюс 100 000 за успеха в Чикаго).

Джепту стана недостижима в класирането преди последната спирка в Ню Йорк (тази неделя), но официалното съобщение за нейния исторически триумф с максимален брой точки 100 така и не се появи на Интернет страницата на „Големите световни маратони”. Още тогава се появиха съмнения за причината и ето че вече има логично обяснение.

Това е пореден удар срещу организаторите на най-популярните маратони в света, тъй като 2-кратната победителка във веригата Лилия Шобухова също е разследвана за употреба на допинг и най-вероятно ще й бъдат анулирани всички резултати от 9 октомври 2009-а.

Share Button