Шампионатът по кроскънтри се превърна в зимно предизвикателство

Последният национален шампионат на БФЛА за годината бе истинско изпитание за атлети, треньори и организатори. 

Състезанието бе в местността „Ридо“ в Самоков на 25 октомври (събота) и бе квалификация за няколко международни състезания включително Европейското първенство по кроскънтри в курортен комплекс Боровец на 14 декември.

Организаторите от клуб „Рилски атлет“ – Самоков и БФЛА бяха подготвили интересно трасе в боровата гора над известната писта за състезания по мотокрос, а надморската височина бе над 1000 м. Трасето бе добре очертано, с няколко естествени препятствия характерни за този тип състезания, но природата не бе казала последната си, решаваща дума.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проблемите за организаторите започнаха рано сутринта, когато силният дъжд от вечерта се превърна в снеговалеж, който набързо натрупа 20 сантиметрова снежна покривка. Обстановката се усложни от много паднали дървета, електрически кабели и жици. Старт-финалът бе на около 3 км от центъра на града, но изкачването на „Ридо“ с коли без зимни гуми вече беше невъзможно. 

Снегоринът, който трябваше да разчисти поне стартовата линия аварира, а повечето атлети се качиха до трасето пеша или с коли на организаторите. Паднало дърво по пътя до Ридо веднага бе нарязано и отстранено, за да може да се качи техниката обслужваща състезанието.

През това време съдийската бригада от София, която пътуваше по пътя за Самоков покрай язовир Искър, трябваше да разчиства падналите дървета на шосето. По този път, който по-късно бе затворен, пътуваха и част от отборите. Повечето от тях успяха да се доберат до състезанието, но този късмет нямаше фаворитката при жените Силвия Дънекова. Националната ни рекордьорка и докторът на националния отбор по лека атлетика Ангел Лозанов се придвижваха от високопланинската спортна база „Белмекен“, но отново паднало дърво спира пътя им преди местността Юндола. Въпреки помоща на атлетическият мениджър Георги Павлов, който се намира във Велинград, отзовава се и помага в разчистването, Дънекова не може да стигне навреме за кроса, както и няколко други състезатели. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съдийското ръководство измества началния час на състезанието от 10:30 на 11:30, а тези възрастови групи, които бягат в еднакви дистанции стартират заедно, за да може програмата да влезе в график. 

От заявените 180 атлети над 150 успяват да дойдат и участват в Самоков. Предизвикателството на природата обаче още продължава. Силният снеговалеж не спира и снежната покривка на Ридо достига до 40 см. Няколко дървета падат на самото трасе, а организаторите реагират, като изместват лентите за ограждение на трасето в по-безопасните части, въпреки че в гората през няколко минути се сриват цели борове или клони засипани от мокър сняг. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Повечето от треньорите и членовете на отборите са мокри и премръзнали, но това не ги спира да подкрепят и наставляват своите възпитаници. Няколко от атлетите са закарани в самоковската болница след като колабират и премръзват, но за щастие всички са добре след намесата на докторите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Обстановката е екстремна, но церемониите по награждаването на атлетите се провеждат по протокол. След последната церемония при мъжете прозвучава и българския химн, с пожелание да бъде изпълнен и по време на Европейското първенство по кроскънтри.

Всички си тръгват от Ридо, но самоковци трябва да разчистят още две големи паднали дървета, за да свалят техниката и инвентара от състезанието. Около 17:00 часа всичко е приключило успешно. Последният национален шампионат от каландара на БФЛА за 2014 г. е завършил, макар и в екстремални условия. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Резултати от състезанието може да намерите на: www.bfla.org

Обзор от националния шампионат по кроскънтри четете тук.

Share Button