Добромир Карамаринов: Случващо се в Бургас е истински възход за леката атлетика

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов даде своето мнение началото на строежа на новата многофункционална спортна зала в Бургас, отношението към леката атлетика в града и посещението на вицепрезидента на ИААФ Сергей Бубка в България.

„Визитата на Сергей Бубка и старта на проекта „Арена Бургас” е един празник за града и за цяла България, защото българската атлетика вижда ясно на хоризонта не само възможността да приема състезания от най-висок ранг, както и кандидатурата на Бургас за европейското първенство през 2019-а вече е факт, а и да води нормална подготовка. Именно от това бяхме лишени в последните 20 години, защото единствените зали за лека алетика „Фестивална” в София и тази в Добрич са на повече от 40 години и са морално и физически остарели. Сега пред нас е перспективата да имаме една от най-модерните зали в Европа в която ще може да водим подготвка. Надявам се през 2017-а година да я открием с Балкански шампионат през февруари. Да дадем и старта на регулярен турнир, който с ентусиазма който виждам в Бургас и всичко което става тук смятам, че ще достигне до най-висока категория турнир в зала. И върхът да бъде европейското първенство през 2019-а. Годината в която се провежда европейско в зала няма по-голямо състезание в Европа от него. Така, че се надявам Бургас да бъде европейската столица на леката атлетика през 2019-а.  Казаха се много думи на благодарност, но ще бъде неискрено от моя страна ако не благодаря от сърце на кмета Димитър Николов. Да му давам обаче оценка е смешно, защото вие бургазлии му давате оценка на изборите и той беше №1. Той е такъв и сега. Това, което прави за спорта и в частност за леката атлетика е изключително. Не случайно когато поканих Сергей да дойде в Бургас и му разказах какво се случва тук това бе една от причините той да се съгласи да дойде веднага. Благодаря от сърце и на Сергей, ние се познаваме от години, но причината да дойде тук е това което става в Бургас. Той намери време, защото неговата програма е доста натоварена и никой тук не си дава сметка как той е навсякъде по света и как се раздава за нашия спорт.  Сергей дава всичко от себе си за развитието на нашия спорт. И той намери време да дойде тук и да ни уважи, за което му благодаря от сърце.

Това, което се случва сега в Бургас е истинсти възход за леката атлетика в града. Аз съм идвал тук, когато нямаше един квадратен сантиметър за тренировка по лека атлетика.

Искам да благодаря и на Румен Ангелов, който е председател на атлетическия клуб „Европул” в Бургас и е двигател за леката атлетика в града. Много от нещата за развитието на нашия спорт в Бургас не се виждат, но без него това нямаше да стане. Това което става в Бургас е успех не само за българската атлетика. Балканските страни следят развитието на тази зала, защото те вече се готвят да идват тук на подготовка и да правят лагери. Отличната хотелска база е една добра предпоставка това да се случи. Колкото да кандидатстването за Евро 2019. От сега трябва да знаем, че ще бъде много трудно. Решението ще бъде взето на 4 май 2016-а година.  Ще имаме тежка борба. Надявам се да бъде успешна, защото потенциала е огромен. Това което прави силен един кмет е именно обществеността и хората зад него, а в Бургас това нещо го има”.

Share Button