Сергей Бубка: Бургас наистина е и спортен град

Световната спортна емблема Сергей Бубка бе голямата атракция за феновете на леката атлетика в Бургас вчера. Олимпийският и световен шампион, подобрил 35 пъти световния рекорд в овчарския скок даде старт на проекта “Арена Бургас” за изграждане на първата в България зала за лека атлетика по стандартите на ИААФ. След церемонията Бубка бе любезен да отговори на въпросите на пратеника на „Стандарт“.

– Господин Бубка като вицепрезидент на ИААФ и член на МОК вие сте много  ангажиран човек. Кой ви убеди да отделите от ценното си време за да посетите Бургас?

– Когато президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов ми се обади, за да ме покани за старта на проекта „Арена Бургас“ ми трябваха няколко секунди, за да приема поканата. За мен е голяма чест, да съм тук и да дам старта на тази внушителна многофункционална зала. Хората по цял свят знаят Бургас като много известна туристическа дестинация, но разбира се той е и много спортен град. Уверен съм, че тази нова зала „Арена Бургас“ ще бъде в помощ на цялото общество. Ще даде възможност за организиране освен на спортни и на културни мероприятия за хората на този красив град.

– Това ще бъде и единствената в България съвременна зала за лека атлетика.

– Това е голямата ми радост. Моят любим спорт, който е основополагащ и за всички останали най-сетне ще има своя наистина модерна зала. Сигурен съм, че идните поколения на Бургас ще продължат чрез тази зала традициите на спорта в града и вашата страна.

IMG_8444

– След старта на проекта имахте възможност на видите и спортен център Славейков. Какви са впечатленията ви?

– Останах приятно изненадат, че насред един жилищен квартал в Бургас има толкова модерен спортен център и то с писта за лека атлетика. Нямате представа с каква радост гледах младите спортисти в различните спортове, които бяха изпълнили залите и пистите там. В същото време родителите им спокойно разговаряха в близкото кафе и ги наблюдаваха. Кметът Димитър Николов ми разказа, че във всеки квартал на Бургас има такива спортни комплекси. Това за мен е начина по който трябва да се развива един град. Очаквам г-н Николов да ми даде концепцията за реализирането и развитието на тези центрове в кварталите, за да се опитам да я приложа в Украйна. С ръка на сърце мога да кажа, че досега само бях слушал много хубави неща за кмета на Бургас, но сега се убедих на място, че това е реалността и, че този човек обича спорта и града си.

b6

 

– Обявиха ви за патрон на кандидатурата на Бургас за Евро 2019 по лека атлетика в зала. Как мислите да помагате?

– Това че съм тук и с радост давам старт на този проект е показателно за моята съпричасност към тази инициатива. Винага с радост подкрепям проектите свързани с развитието на спорта. С традициите които българската лека атлетика има и ентусиазма на хората в Бургас съм сигурен, че кандидатурата ви за Евро 2019 ще бъде високо оценена. Самия старт на този проект показва, че вашата атлетическа федерация гледа напред в бъдещето. Вие имате големи звезди в атлетиката като Стефка Костадинова, Христо Марков, Йорданка Донкова, Людмила Нинова, Тереза Маринова. Вярвам, че тази зала в Бургас ще спомогне за израстване на едно ново поколение атлети, които да продължат славните традиции на българската лека атлетика.

Разбрах, че вече знаете за новата кампания на „Стандарт“ – „Спортните чудеса на България“.

– Хубавите неща свързани със спорта бързо се научават. Този който не помни миналото той няма бъдеще. Винаги е важно да помним своите герои – тези които са направили много за постигане на успехи за своята страна. Безспорно такива проекти като вашия много уважавам и считам, че те просто са необходими за развитието на едно уважаващо себе си общество. Примерите на големите спортисти със сигурност ще възпитат едно здраво младо поколение. От големите спортисти всеки може да се учи и да не повтаря грешки. Когато четеш много за тези хора ти се учиш и растеш. Заради тези неща които изброих искам да каза, че „Спортните чудеса на България“ е един прекрасен проект, които вие трябва да продължите и в годините напред.

– Този месец Българския олимпийски комитет ще чества 90 години от приемането си в МОК. Какво е вашето пожелание?

– България има прекрасна олимпийски история. Вие имате много велики спортисти и личности. Аз съм имал удоволствието да се състезавам по едно време с Йорданка Донкова, Стефка Костадинова, Христо Марков и Атанас Търев. В тежката атлетика и другите дисциплини вие също имате големи спортисти и история. Искам да поздравя всички с юбилея. Да пожелая на БОК да продължи славната си традиция. Да възпита здраво поколение и здрава нация. Желая здраве и разцвет на цялото ваше олимпийско семейство.

b7

– Какъв беше съвета ви към младите атлети на Бургас?
– Да се трудят, защото шампионът не се ражда, а се създава с много труд. Те имат прекрасна база и от тях зависи дали ще станат големи атлети. Аз им обещах ако се реализират и спечелят медал от голямо международно състезание лично аз да им го връча.

– И накрая какво написахте в книгата на община Бургас?
– Във възторт съм от този проект, който днес видях и се явявам част от него. Уверен съм че „Арена Бургас“ ще помогне за възпитаване на едно здраво общество в Бургас. Също така ще даде възможност за създаване на не един шампион, който да прославя по света вашата прекрасна България. Желая ви щастие и прекрасно развитие на града. 

Пламен Вълков

Share Button