Бернард Кипйего с първа победа в Амстердамския маратон

Бернард Кипроп Кипйего спечели 39-то издание на престижния Амстердамски маратон с 2:06.22 ч. Това е първа победа за кениеца в състезание от подобен ранг.

Кипйего е сребърен медалист от световното първенство по полумаратон през 2009 г, двукратен отборен световен шампион по крос със състава на Кения и изключително талантлив маратонец, но до този момент победата все му убягваше. В последните десет маратона, в които участва, той има две втори места и три трети. Въпреки силното бягане, Кипйего не можа да постави нов рекорд на трасето (рекордът е 2:05.36 ч), като постигна с около минута по-слабо време, но пък подобри личния си резултат със 7 секунди. Трасето в Амстердам е равнинно и е подходящо за силни резултати, ала тази година атмосферните условия не бяха много благоприятни – висока влажност и горещо за сезона време, което измъчи състезателите.

Втори и трети финишираха отново представители на Кения, съответно Лукас Ротич пробяга дистанцията за 2:07.17 ч, а Джон Мванганджи – за 2:07.28 ч.

При жените най-бърза бе Бетелхем Могис от Етиопия с 2:28.35 ч. Тя успя да победи с близо минута втората Олга Кимайо от Кения (2:29.12 ч), а трета завърши Даян Никури Джонсън от Бурунди с 2:29.35 ч.

Особено оспорвана и интересна бе надпреварата при мъжете. До 30-ия километър фаворитите се движеха в голяма плътна група и всеки криеше надежди за крайната победа. Първите 5 километра бяха преминати в нормално темпо – 15:12 мин. Организаторите се надяваха поне на нов рекорд на трасето, но в началото на дистанцията имаше и силен насрещен вятър, който издуха тези надежди. Въпреки това групата се движеше стабилно – 10 км – за 30:11 мин, 15 км – за 45:08 мин, 20 км – за 1:00.30 ч. Половината от разстоянието беше премината за 1:03.41 ч.

С приближаването към центъра на Амстердам вятърът се промени и темпото се вдигна. Така от борбата за призово класиране отпаднаха и двама от фаворитите – Айеле Абшеро и Уилсън Кибет. След 35-ия километър Бернард Кипйего, последван от своя приятел и партньор в тренировките Лукас Ротич, предприе атака, която и реши разпределението на първите три места.

„Аз исках и по-рано да вдигна темпото, но реших да почакам, докато се появи попътен вятър. Тогава казах на Лукас, че трябва да атакуваме и да се откъснем от останалите, – сподели победителят Кипйего. – Направихме го, щом „хванахме“ вятъра. Щастлив съм, че най-накрая спечелих голям маратон. Бягах максимално бързо, с оглед на метеорологичните условия.“

Тази година маратонът в Амстердам се проведе за 39-ти път. Общо 12 201 души завършиха успешно класическата дистанция, като последният я пробяга за 7:13.32 часа под бурните овации на многобройната и неуморна публика.

Share Button