Пекин даде заявка за най-нездравословния маратон в света

34-ото издание на маратона в Пекин премина при много тежки условия за 25 000 участници. Организаторите предупреждаваха за лек или умерен смог, но според американското посолство в столицата на Китай замърсяването на въздуха е представлявало опасност за здравето на бегачите, съобщи BBC.

_78380326_78380234

Много от участниците се бяха подготвили с маски на лицето и ги използваха през цялото време на състезанието, което започна на прочутия площад Тянанмън и завърши в олимпийския парк. Високите сгради по трасето не се виждаха от мъгла в сив оттенък, а във въздуха се усещаше мирис на изгорели въглища, споделил местен жител. От години Китай има подобни проблеми заради увеличеното използване на въглища за генериране на електричество, необходимо за бързо развиващата се икономика на страната.

_78380229_78380228

Етиопия постигна дубъл в маратона, след като най-бърз при мъжете беше миналогодишният победител Гирмай Бирхану Гебру с 2:10:42 ч., а при жените – Фатума Садо Дерго с 2:30:03. Китайката Лихуа Гун завърши трета с 2:32:23 и заяви: „Бягайки в такъв смог, чувствах че не мога добре да се изпотявам нормално. Тялото ми беше много лепкаво и влажно”. Организаторите отхвърлиха мненията за отлагане на старта с аргумента, че това ще доведе до хаос в цялото планиране на маратона. Според някои изследвания замърсяването на въздуха е надминало 16 пъти препоръчвания максимум от Световната здравна организация. 

Share Button