Няколко съвета преди маратон

Утре е 31-то издание на Маратон София. Напрежението и предстартовата треска са обхванали всички, които утре ще се включат в празника на бягането. Ето и няколко съвета от двама от най-добрите руски състезатели в маратонското бягане днес.

Алексей Реунков, бронзов медалист от европейското първенство в Цюрих`2014 г, личен рекорд – 2:09.54 ч:

reunkov

1. Ако не сте готови, не стартирайте.

На маратон не трябва да се стартира неподготвен или неуверен в собствените сили. Ако подготовката ви не е била най-добрата, не е необходимо да се правите на герой. Маратонът не прощава грешките. И по отношение на здравето, и по отношение на желанието да бягаш.

2. Не бързайте.

Маратонът не трябва да се бяга като къса дистанция. Особено в самото начало трябва да се движите в спокойно темпо и дори да се чувствате добре, леко да задържите. А във втората половина, когато финалът вече е близко, темпото може и да се вдигне, всичко зависи от моментното състояние. Но веднага да включвате на скорост не трябва, защото може и да не завършите.

3. Намажете се с мазнина или вазелин.

Преди старта на маратона е важно да се намажат с зехтин или вазелин тези части от тялото, които се трият най-много – подмишниците, зърната на гърдите, между краката. Иначе рискувате да се протриете до кръв и да изпитвате силни болки в последните километри.

4. Не обувайте нови маратонки.

Най-важната част от екипировката са маратонките и към тях трябва да се отнесете с особено внимание. Никога не бягайте с чисто нови маратонки (съветват да сте пробягали на тренировка с маратонките минимум 100 км, преди да решите да се пуснете на състезание, б.а.). Може да опитате да предпазите краката си с лепенки, но практиката показва, че все едно – няма да може да избягате от пришките и мазолите.

5. Свободно бельо.

Трябва много внимателно да изберете и долното си бельо. По-добре да заложите на по-широки слипове, отколкото на обтегнати по тялото бански. Търкането ще е по-малко, а и не е необходимо допълнително да притискате вътрешните органи. (Ако времето не е студено и бягате по шорти, повечето от моделите са с бандаж отдолу, който е напълно достатъчен, б.а.)

Ирина Пермитина, бронзова медалистка от европейското първенство в Гьотеборг`2006, личен рекорд 2:27.35 ч:

permitina

1. Съберете здраве и желание.

Всеки участник в маратона сериозно се готви – някои наблягат на скоростта, други – на обема. Готвят се всички. Важно е да съберете здраве и желание да бягате, за да може маратонът да бъде удоволствие. Не трябва да претренирате, не трябва да стартирате с чувство на страх. Целта по време на маратон е да се стигне до финала, затова помнете, че колкото по-леко вървиш, по-далеч ще стигнеш.

2. Режим на съхраняване на топлината.

По-добре преди маратон да похарчите малко пари, но да си осигурите добра екипировка – това е много важно. Ако ще бягате в хладно време, по-добре да затоплите тялото – тънка шапка, тънки ръкавици, които може да свалите, ако ви стане топло, както и компресионни чорапи, фланелка с дълъг ръкав. При маратона енергообмяната е много силна и ако тялото започне да мръзне, не очаквайте финал. (А ако времето е топло, подберете си потник или тениска от специална лека дишаща материя, б.а).

3. Пийте и яжте.

На пунктовете организаторите осигуряват лека храна, банани, вода. Професионалистите никога не ядат, но за любителите е препоръчително. Може да спрете, да хапнете леко, да пийнете чай и да продължите. Това помага на организма да съхрани необходимата му енергия. На всеки пункт не забравяйте да пиете вода. Още по-добре е, ако носите със себе си енергийни напитки и гелове (или ги оставете на определените за това подкрепителни пунктове, б.а.) – разнообразието им е огромно, а ползата – несъмнена.

4. Безпрекословно подчинение.

Хората, на които им е противопоказано по здравословни причини, не трябва да бягат маратон. В този случай е необходимо безпрекословно подчинение на лекарите. Ако не вярвате на диагнозата на даден лекар, идете при друг или се обърнете към спортен лекар. Но ако лекарите ви кажат, че не може да бягате маратон, в никакъв случай не проявявайте характер и инициатива. Това не е случай, в който вашата упоритост ще ви помогне. По-добре се запишете на по-къса дистанция, ако трябва, преминете я с ходене, но не бягайте маратон. Може да има тежки последствия за здравето ви.

5. Получавайте удоволствие.

Искам да кажа нещо специално за жените. Те от всеки процес трябва да изпитват удоволствие. Така че и маратонът трябва да им носи удоволствие. Може да застанете на старта, да бягате леко, да се любувате на красотите на града, да си мислите за нещо хубаво, а на финала да получите своята порция аплодисменти. Бъдете сигурни, че без последното няма да минете.

Share Button