Най-старият маратон в Европа навърши 90 години

Един от най-старите маратони в света и най-старият в Европа – маратонът в Кошице, Словакия, навърши 90 години. Победители в тазгодишното състезание, което се проведе през изминалия уикенд, са кениецът Гилберт Кипту Чепквони и неговата сънародничка Лидия Джеротич Руто.

На старт в класическата дистанция от 42 км 195 м на юбилейното 90-то издание застанаха около 1400 души, от тях 1346 успешно завършиха състезанието. Шампионът при мъжете Чепквони спря хронометрите на 2:08:26 ч. След него е друг кениец – Доминик Кимветич с 2:10:34 ч. Трети завърши представителят на Етиопия Афеверк Волдетенсае с 2:11:39 ч. Следващите в класирането до 10-то място са кенийци, а първият неафриканец е словакът Борис Циба, заел 11-то място с 2:29:03 ч. Шампионката при жените Руто пробяга дистанцията за 2:28:48 ч. След нея са етиопките Лемелем Ячем с 2:31:17 ч и Халима Берисо с 2:38:51 ч. Четвърта е представителката на домакините Ингрид Петнучова с 2:51:15 ч.

Началото

Точно преди 90 години, през есента на 1924-та Войтех Буковски решава да организира маратон по подобие на Бостънския. Осем души поставят началото на славната традиция, а първият шампион е Карол Хала от Чехословакия с 3:01:35 ч. Състезанието започва бурно да се развива и през 1930-та година е второто по сила и престиж след Бостънския маратон. Цялото име на надпреварата е „Маратон на мира Кошице“. През 1945 година името е променено на „Маратон на свободата Кошице“, но след седем години отново се връща старото, което е запазено и до днес.

Силно участие през годините

Много от най-силните бегачи през годините са участвали на маратона в Кошице. През 1931 година аржентинецът Хуан Карлос Сабала печели маратона с 2:33.19, резултат, който остава рекорд на трасето цели 19 години. А само година по-късно Сабала става и олимпийски шампион на Игрите в Лос Анджелис. Сред участниците е и легендарният етиопец Абебе Бикила, който печели състезанието в Кошице през 1961 година, само година след като е станал олимпийски шампион в Рим. Бикила става легенда в маратонското бягане не само с двете си олимпийски титли, а и с факта, че в италианската столица бяга дистанцията бос.

Увековечаване на победителите

Любопитен факт е, че имената на победителите се гравират на красива статуя в центъра на Кошице, поставена през 1960 г. Интересно е също така, че състезанието включва надпревара в още девет дисциплини (най-много в света), освен престижната класическа дистанция от 42 км 195 м.

Нашият Маратон на София е доста по-млад в сравнение със своя събрат в Кошице, но и той натрупа сериозна история и на фона на останалите европейски маратони вече минава за един от старите. Въпрос на престиж е всеки голям европейски (и не само) град да има свой маратон, още повече когато става дума за столица. Разбира се, става въпрос и за култура на жителите на съответния град, които по традиция в цивилизованите страни излизат да подкрепят участниците и възприемат събитието като празник, а не като досадно мероприятие, което „затруднява“ живота им. Затова нека тази неделя, когато ще се проведе 31-то издание на Маратона на София да участваме в състезанието или поне да бъдем по улиците и да поздравим бегачите.

 

pametnik_na_maratonec_koshice

 

 

Share Button