Над 1400 любители на бягането стартират в 31-ия Маратон на София

Поредният празник на бягането ни обещава 31-то издание на Маратон София. Над 1400 души ще вземат участие в четирите дистанции в неделя. На старта на класическите 42 км 195 м ще застанат най-добрите български маратонци рамо до рамо с етиопци, кенийци и мароканци.

Маратон София’2014

sofia_maraton_1

Състезанието, което е валидно и за държавния шампионат по маратон, ще се проведе на 12 октомври в столицата. То е част от кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2017-а. Масовият старт е в неделя от 9,40 ч, а 10 мин по-късно ще тръгнат и участниците на 8 км. Класическият маратон ще стартира точно в 10,00 ч пред главния вход на ст. „Васил Левски“ в посока НДК, а финалът е на същото място. Състезателите на 20 км ще тръгнат в 10,05 ч. Контролното време за преодоляване на дистанцията е 5 часа.

До този момент в класическата дистанция от 42.195 км са се записали около 300 души, около 400 ще стартират на 20 км, а над 450 ще пробват силите си на 8 км. Ще има и масов старт на 5 км. Тринадесет елитни бегачи от африканския континент са потвърдили своето участие. Десет от тях са мъже с резултати около 2:13 ч, три са жени с времена около 2:35 ч, което е предпоставка за силно и оспорвано бягане. Общо около 200 чужденци от 34 държави са се записали за участие в състезанието на различните дистанции.

Фаворитите

Фаворитка при жените е Зерфе Боку (Етиопия), която има три победи на маратона във френския град Ла Рошел, като на трасето там поставя и личния си рекорд от 2:32.59 през 2012 година. Сред фаворитите при мъжете са кенийците Едуин Кипчумба (Кения) с личен рекорд от 2:14:01 минути и Денис Мусау (2:17:34).
Йоло Николов и победителят през 2012 година Шабан Мустафа, които завършиха съответно на трето и четвърто място през миналия сезон, както и шампионката при жените от 2013 година Силвия Дънекова и шесткратната победителка Милка Михайлова ще застанат на старта и отново ще се борят за призовите места. Николов и Дънекова ще защитават националните си титли.

Стартът и наградите

Стартът ще даде председателят на БОК Стефка Костадинова, световна рекордьорка в скока на височина, а призьорите ще бъдат наградени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Общо 40 000 лева е наградният фонд на състезанието. Победителите в класическата дистанция при мъжете и при жените ще получат по 5 хиляди лева, както и велосипед с акумулатор „БМВ“ на стойност около 2500 евро. Наградите за второ място са по 2 хиляди лева, а за трето – по хиляда лева. Парични премии ще получат първите осем. Предвидени са и бонуси от по 500 лева за времена под 2:15.00 часа при мъжете и под 2:36.00 часа при жените. Премии ще получат и победителите в другите три дистанции – масов старт на 3 километра, на 8,4 километра и на 20 километра.

Трасето

karta_na_traseto_maraton

Тази година трасето е ново. Стартът е пред националния стадион „Васил Левски“ на кръстовището между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Гурко”. После трасето минава по северното платно на булеварда в посока НДК, на ул. „Професор Фритьоф Нансен” завива надясно към бул. „Патриарх Евтимий”, след това завива наляво до бул. „Витоша” , продължава наляво по него до входа на Южен парк. След обиколка по алеите на парка трасето продължава по бул. „Петко Каравелов” и на бул. „България” завива надясно, където продължава до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” по южното платно до „Орлов мост”, където преминава по пешеходната зона и завива наляво до затваряне на обиколката пред стадион „Васил Левски”. Дължината на обиколката е 8 км, участниците в класическата надпревара ще трябва да направят 5 обиколки. Състезателите на 20 км ще направят 2 пълни обиколки и 1 малка (обиколката от масовия старт). Бягащите дистанцията 8 км ще трябва да направят една голяма обиколка от маратонското трасе. Участниците в масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка, която ще съвпадне с обиколката на 8 км, 20 км и 42,195 км, като на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Черни връх” (пред Макдоналдс) състезателите ще завият наляво и ще се върнат обратно по южното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до финала. Контролното време за пробягване на класическия маратон е 5 часа.

София – европейска столица на спорта

Маратонът на София е част от проявите в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта 2017 г. Очаква се малко след края на маратона в неделя да стане ясно дали София печели това право.

Благотворителност

31-то издание на Софийския маратон ще има и благотворителен характер. Един от най-успешните състезатели на България в мотоциклетизма в последните години Мартин Чой ще бяга на 20-километровата дистанция в неделя, за да набере средства за децата, страдащи от аутизъм у нас. Благотворителната кампания се подпомага от компания „ЕКО“ и на всеки пробяган километър Чой ще трупа по 50 лв. за каузата. Още 40 души ще бягат със същата мисия.

Организаторите

Athletics - press conference "Sofia Marathon 2014" - 07/10/2014

Организатори на 31-ия Маратон на София са Столична община, Български олимпийски комитет в партньорство с Министерство на младежта и спорта, Българска федерация по лека атлетика.

„Разчитаме на хубаво време в неделя, масовост и високи постижение. Маратонът е едно от двете най-важни събития за кандидатурата на града ни за европейска столица. Маршрутът му тази година дава възможност за добри постижения и ние разчитаме на такива” – заяви на официалната пресконференция Анатоли Илиев, секретар на Изпълнителния комитет на кандидатурата на София за европейска столица през 2017 г. Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов поздрави организаторите за ентусиазма с който и тази година правят най-авторитетния маратон у нас. „София трябва да има маратон. В неделя ще видите на старт и най-добрите български маратонци. Силно се надявам скоро да видим и истински маратон в който софиянци масово ще излязат по улиците да подкрепят атлетите, като ги аплодират. Един маратон трябва да се възприема като събитие за един град. Когато софиянци са по улиците и ръкопляскат на бегачите, тогава може да говорим наистина за състезание, което е постигнало целта си. Но това не е спортен въпрос, а въпрос до манталитет, възприемане от страната на обществото“ – каза Карамаринов. – Маратонското бягане е по-различно състезание. Маратонът е дори бизнес предприятие по света. Отвън лесно се намират кусури, но всъщност организирането на едно такова мероприятие е много сложно. Поздравявам организаторите за това, което правят и трябва да го развиват.“

„Имахме немалко трудности по време на организацията на маратона, но той вече е факт, – коментира генералният секретар на БОК Белчо Горанов. – Надяваме се да стане едно чудесно състезание, което да донесе много позитивни емоции”.

Председателят на съвета на директорите на генералния спонсор на Софийският маратон Изи Кредит – Станимир Василев и тази година ще се включи в бягането, като измине 20 км. „Благодаря на организаторите за огромната работа, която свършиха и на кмета на София г-жа Фандъкова, която ни даде един нов маршрут на маратона. Колкото повече софиянци се включат, толкова по-мащабно състезание ще стане. Надявам се София да спечели в неделя и правото да е Европейска столица на спорта за 2017-а“ – каза Василев. Людмил Каравасилев мениджър „Корпоративни комуникации“ към „МЕТРО Кеш & Кери“, които също дават силно рамо на маратона, обяви, че неговата компания ще даде два ваучера за по 300 лв за първите при мъжете и жените на 20 км. „За нас е удоволствие да приемем поканата и да подкрепим 31-ия маратон на София – заяви Каравасилев. – Метро Кеш &Кери е един от основните спонсори на маратона в Дюселдорф, но се надявам скоро да се преместим и към София“. Даниел Дуков, технически директор на Маратон София обяви и маршрутите за отделните дистанции, по които ще се стартира на 12-и октомври.

История

Първият софийски маратон се провежда през далечната вече 1983 г, което го прави един от старите в Европа. По това време първо през САЩ, а после и през Стария континент, преминава „маратонска“ вълна и повечето европейски столици организират състезания на класическата дистанция от 42 км 195 м. Бягането се превръща в здравословна мода, дори мания, която обхваща хората. Сред европейските столици, организатори на състезанието, се нарежда и София. На снимките от първите години се вижда как хиляди хора изпълват „Цариградско шосе“, по което тогава преминава маратонът.

До 2008 година състезанието се провежда всяка година. През 2009, 2010 и 2011 година поради икономически и инфраструктурни проблеми на столицата я няма класическата дистанция от 42.195 км, а се запазва само традицията на събитието с пробези от 18 км до 25 км. През всички тези години Маратон София си има различни победители от страната и чужбина. Първите победители на Маратон София през 1983 година са Станимир Ненов при мъжете и Недялка Бакалова при жените. Първият чуждестранен победител е Клаус Голдмаер от бившата ГДР (сега Германия) през 1985 година. Той повтаря успеха си през 1989 г. При жените първата победителка от чужбина е Бригит Шукман също от ГДР, но през 1986 год. Нейната сънародничка Рос – Мари Кьослер става шампионка на следващата година. През 1988 г. златото е за рускинята Наталия Балякина. След повече от десет години, през 1999 г. отново има шампион чужденец – молдовецът Олег Иванченко. А през миналата година победата бе за Лахсен Мокраджи от Мароко. Най-много победи на състезанието има Милка Михайлова. Тя завършва осем пъти като шампионка (2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010 година). При мъжете седем пъти с лавровия венец се окичва Петко Стефанов (1994, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002 и 2003 година).

През 1997 година братът на Петко, Христо Стефанов е победител с фантастичното 2:11.36 ч, което е рекорд на тогавашното трасе.

Любопитно

За първи път в България на състезание по маратон ще участват атлети от 34 страни от 4 континента. Официалният сайт на маратона е посетен от хора от 70 държави. Пак за първи път публиката ще може да проследи състезанието на голям екран, ще бъде изградена и трибуна. Българската национална телевизия (БНТ – HD) ще има тричасово пряко предаване. Техническият директор на маратона е големият ни състезател в бяганията на дълги разстояния Даниел Дуков, който има в богата си спортна биография и победа на Маратон София.

Участвайте

Само две са лекоатлетическите дисциплини, където победителите получават лавров венец – маратонът и десетобоят. Пробягването на маратонската дистанция от 42.195км е предизвикателство за човека, изпитание на неговата воля и затова всеки, пробягал маратона, може да счита себе си за победител.

Ако искате да станете част от този празник на спорта, участвайте. Може би тази година силите ви няма да стигнат за целия маратон, тогава изберете някоя от по-късите дистанции. Или просто излезте в неделната утрин и подкрепете усилията на състезателите с аплодисменти и присъствие край трасето. И се заредете с положително настроение, каквото може да носи само един празник.

sofia_maraton_2

Share Button