Шабан Мустафа и Милица Мирчева са №1 в планинското бягане на „Витоша – моята планина”

На снимката: Шабан Мустафа и Йоло Николов минават заедно финала пред хижа „Алеко”

Националите Шабан Мустафа и Милица Мирчева победиха днес в първото издание на планинското бягане „Витоша – моята планина”.

Те изминаха 17 км от Бояна до „Алеко”, съответно за 1:21:16 ч и 1:37:33 ч, а за награда получиха по 1000 лв и телефон от „М-тел”. Втори при мъжете е Йоло Николов – 1:21:17 ч, а трети Кирил Николов-Дизела – 1:23:01 ч. При дамите втора е Антония Маринова – 1:38:52 ч, а трета е Мая Недялкова – 1:41:39 .

За призьорите бяха осигурени предметни награди от Мтел и Макс спорт – раници, спортни екипи и принадлежности, както и два смартфона.

Стартът точно в 10:00 ч даде генсекът на БОК Белчо Горанов. Участие взеха над 200 мъже, жени и деца. С малчуганите на 3 км стартира и най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова.

Победители в детската категория са Кристиян Ляпев на 15 г и Леонора Досева на 13 г.

В бягането се включиха артистите Башар Рахал и Биляна Петринска и Део, и двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева. Всички те са категорични, че бягането трябва е традиционно, а също така и че е време Витоша да стане достъпна планина за хората, като се изгради максимално бързо съвременна инфраструктура за спорт.

Приятно бягане и много хубаво трасе, за мен беше по-скоро приятно преживяване, отколкото състезание“, каза шампионът на България по маратон Йоло Николов. Шабан Мустафа, който е №1 у нас в планинското бягане, също сподели, че конкуренцията е била много силна и за него се е получило страхотно състезание.

Vit02

Спортният директор на БФЛА Диян Драшков бе сред гостите на старта в Бояна и похвали организаторите за отличната идея за провеждане на такова бягане.

Организатор на бягането бе „Витоша ски“ АД, с генерален спонсор и официален застраховател – „Дженерали България”. Спонсори са MasterCard България, Fibank, „Макс спорт, „М-тел“, Sаlomon, „Девин“ и „Белла България“, а подкрепа оказаха БОК, БФЛА и НСА. В награждаването се включи и зам. кмета на София Любомир Христов, Костадин Костадинов, директор на „Витоша ски” АД, както и Дими Ходжева, изпълнителен директор на Фондация „Димитър Бербатов“, която подкрепи бягането при децата. Инициативата „Витоша – моята планина“, която се провежда за първи път тази година, с идеята да се превърне в традиция, подкрепя и проекта на Столична община за превръщането на София в спортна столица на Европа през 2017 година.

 

Share Button