12 факта за Денис Кимето

Само преди седмица на маратона в Берлин станахме свидетели на поредното шоу, сътворено от африкански атлети, и на нов световен рекорд, постигнат от кениеца Денис Кимето – 2:02:57 ч. Фактът, че новият световен рекордьор за първи път пробяга класическата дистанция под 2:03 часа, прикова вниманието на почитателите и на световните медии към атлета. Ние ще се спрем на 12 любопитни факта за Денис Кимето, които може би не знаете.

 

1. Тренира в достойна компания.

Денис Кимето тренира в Елдорет, Кения. Това е меката на дългите бягания, където кенийските бегачи провеждат своята подготовка. Новият световен рекордьор се подготвя с голяма група бегачи, сред които са и най-бързите маратонци за всички времена. Тук е Джефри Мутай, който държеше най-бързият резултат до този момент – 2:03:02 ч, постигнат в Бостън през 2011 г, но непризнат за световен рекорд поради липса на лиценз за трасето. Тук е и бившият световен рекордьор Уилсън Кипсанг (2:03:26 ч). Средният резултат на тримата е 2:03:07, което звучи умопомрачително.

2. Преди е бил фермер.

Кимето започва да тренира активно след случайна среща с Джефри Мутай през 2008 г, който забелязал таланта му. Преди това Денис е бил обикновен селянин – отглеждал е царевица, грижил се е за крави. Но всеки ден намирал време да бяга за здраве по седем километра. Срещата променя коренно живота му.

3. Берлин е щастливият му град.

Факт е, че на Денис винаги му върви в Берлин. Дебютът му на маратонската дистанция беше през 2012 г, когато финишира втори след Мутай, като пробяга разстоянието за 2:04:16 ч. Това е невероятно време за дебютант. През май същата година спечели състезанието „BIG 25 K“ с резултат 1:11:18, като подобри рекорда на Сами Косгей с 32 секунди. А само месец преди това спечели и Берлинския полумаратон с 59:14 мин.

4. С него е добре да се съобразяваш.

След дебютното второ място в Берлин през 2012 г., Кимето участва в четири маратона, като спечели три от тях (Токио`2013, Чикаго`2013, Берлин`2014) и не завърши един заради травма (Бостън`2014).

 

kimetto_2

 

5. В Берлин заработи сериозни пари.

Банковата сметка на Кимето набъбна сериозно след маратона в Берлин. Там той спечели общо 120 хиляди евро – 40 хиляди за победата, 50 хиляди за световния рекорд, 30 хиляди за време под 2:03 часа. Тук не са включени стартовите пари и парите, раздавани от спонсори като бонуси.

6. Помага на другите.

Макар че в последните години Денис Кимето печели много сериозни пари от състезания, голяма част от тях атлетът дава за благотворителност в Кения. Участва финансово в строителство на църкви и училища, подпомага развитието на детско – юношеския спорт и се надява, че благодарение на неговите усилия повече кенийски деца ще имат възможност да станат големи атлети.

7. Носи „бързи“ маратонки.

Без да правим реклама на марката, ще споменем само като факт, че Кимето бяга със специален модел маратонки „Адидас“. С такива маратонки бе и вторият – Емануел Мутай, който също бяга по-бързо от досегашния рекорд – 2:03:13 ч. Същите „адидаски“ носеше и Кипсанг, когато подобри рекорда през миналата година. Ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че всичките шестима най-бързи маратонци в историята са спонсорирани от „Адидас“ – Денис Кимето, Емануел Мутай, Уилсън Кипсанг, Патрик Макау, Джефри Мутай и легендарният Хайле Гебреселасие.

8. Има лош резултат на 10 км.

Азбучна истина е, че за да бягаш силно маратона, трябва да имаш и силни резултати на 5, 10 и 21 км. Има дори разработени специални таблици, които показват какъв резултат можеш да очакваш на маратон, като се вземат предвид резултатите на по-кратките дистанции. Така всички елитни маратонци имат лични рекорди на 10 км под 27 минути. При Кимето нещата обаче не стоят така. Той има 28:30 мин на 10 000 м на писта, постигнати през 2011 г. в Найроби, и 28:51 мин на 10 км на шосе. Причината е, че атлетът рядко участва на тази дистанция.

9. Жена му припада след световния рекорд.

Каролина Чепкорир, жената на Денис Кимето не издържала на напрежението и припаднала непосредствено след финала. Тя гледала състезанието по телевизията в компанията на приятели, когато се свлякла на земята. „Толкова съм щастлива! Нямам думи да го опиша! Все още не мога да го осъзная!“ – признава тя.

10. Вдъхновявал се от битките между Тергат и Гебреселасие.

Като дете в къщата на Денис Кимето нямало телевизор и той заедно с приятели отишли да гледат олимпийските игри в Сидни през 2000 г . в едно читалище. Епичната битка между Пол Тергат и Хайле Гебреселасие на 10 000 м вдъхновила бъдещия световен рекордьор и го накарала да мечтае, че един ден и той ще бяга на световно ниво.

11. Смята, че 2:02 ч в маратона не е сериозна граница.

След като постави световния рекорд и премина границата от 2:03 ч, Кимето заяви, че днес има поне 10-ина кенийски атлети, които могат да бягат и под 2:02 ч при добри условия.

12. Смята да се състезава до 40.

Денис Кимето вярва, че може да бяга на най-високо ниво още поне 5 години. Днес атлетът е на 30, но е амбициран да се състезава поне до 40-годишна възраст.

kimetto_3

Share Button