Бойко Златанов и Малинка Вацкичева спечелиха първия маратон на Плевен

Двамата ветерани се справиха с тежкото трасе за повече от три часа, но победиха далеч по-младите атлети включили се в едно от най-масовите спортни прояви в града в последните години.

???????????????????????????????

Трасето на маратона, който се проведе на 28 септември (неделя), включваше пълна обиколка от класическата дистанция през красивия парк „Кайлъка“, местността „Гривица“ и изхода на града към София, като бегачите се връщаха към центъра след всеки от трите лъча на маршрута, които бяха истинско логистично изпитание и за съдии, доброволци и полиция. 

???????????????????????????????

52-годишният Златанов през цялото време бягаше с Боян Рашев, но в последните километри успя да натрупа преднина от повече 2 минути и стана първия победител на маратона с 3:07:05. Рашев заслужи второто място с 3:09:32, а румънецът Флорин Симион допълни челната тройка с 3:15:38.

???????????????????????????????

Вацкичева нямаше никаква конкуренция при жените и убедително спечели с 3:43:02, пред Виктория Саксанова (4:20:48) и Виктория Стоилова (4:49:47). Първите трима получиха премии от 700 лв, 350 лв и 250 лв.

Организаторите от клуб „Бегач“ бяха предвидили и дистанция на полумаратон (21.1 км), където първите места при мъжете и жените заеха съответно Мартин Маринов (1:22:30) и националната шампионка на маратон от 2012 г. Анита Кръстева (1:32:23). 

???????????????????????????????

Над 100 души завършиха маратона, полумаратона и щафетата 2 х 10.55 км, а в масовия крос на 3 км в центъра на града се включи дори шампионът на скок дължина за юноши старша възраст Даниел Анков. 

Организаторите събраха над 5000 лв в благотворителна акция за оборудване на Монтесори стая за деца с аутизъм.

Събитието бе изцяло подкрепено от община Плевен начело с кмета Димитър Стойков, а съдии от Българска федерация лека атлетика активно участваха в организацията и дадоха препоръки за лицензиране на състезанието по критериите на ИААФ. 

Амбициите на организаторите от „Бегач“ са да превърнат състезанието в голям международен маратон.

Резултати и допълнителна информация може на намерите на www.plevenmarathon.com

Share Button