Тренировките и свободното време на Стивън Кипротич

Една от най-големите звезди в маратона безспорно е Стивън Кипротич. Той стана олимпийски шампион в Лондон`2012, а през следващата година грабна и световната титла от първенството в Москва. Днес атлетът се готви за нови предизвикателства, сред които са защитата на двете титли на световното в Пекин догодина и на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Стивън Кипротич е роден в Уганда на 27 февруари 1989 г. Родителите му са фермери, а той е най-малкият от общо седем деца в семейството. Районът Капчорва, където се намира родният му дом, е точно на границата с Кения. Любопитно е, че като дете бъдещият шампион боледува дълго и пропуска три години в училище. На 17 години отива в Кения, в меката на бяганията Елдорет, където започва да тренира сериозно. Висок е 1.72 м и тежи 56 кг. Личните му рекорди са: маратон – 2:07.20 ч; 10 000 м – 27:58.03 мин; 5000 м – 13:23.70 мин.

Днес Стивън Кипротич продължава да се готви основно в Елдорет. Обикновено тренира в група с още 20-ина бегачи, но основен партньор в тренировките му е кениецът Филемон Роно. Кипротич споделя, че набляга, както на дългите бягания, които му дават издръжливост, така и на скоростната работа, защото по време на състезание трябва да можеш да направиш силна атака. Много важни са леките кросове, които трябва да са наистина много леки, за да може организмът да се възстанови за следващата важна тренировка. Шампионът тренира шест дни в седмицата, в неделя задължително си почива. Между лагерите в Елдорет той се връща в родния си дом в Уганда. Тогава използва почивния си ден, за да помага на родителите си.

Любимите напитки на Кипротич са вода и африкански чай. Когато си почива, обича да слуша музика. Предпочитаните му стилове са реге, госпъл и угандийски фолклор. Атлетът признава, че се увлича от компютърни технологии и ако не е започнал да се занимава професионално със спорт, сигурно е щял да се развива в тази насока. Сега прекарва много от свободното си време в интернет, където чете материали, свързани с тренировки и здравословно хранене. Има лаптоп и смартфон, с които не се разделя.

Стивън Кипротич определя трите преимущества, които му дава спортът. Първото е, че той обича много да пътешества и така има тази възможност. Второто е, че му харесва да бъде известен. И третото – това е начин да направи животът на семейството си по-добър със заработените от състезанията пари.

steven_kiprotich_2

 

 

Share Button