Атлетически лидери се събират на Балканейшън

България ще бъде представена с 16 атлети в последното голямо състезание за летния сезон – Балканейшън, което ще се проведе за първи път на 20 септември в Любляна. За участие в него са поканени всички балкански атлетически федерации. Специален гост ще е и отбора на страните от Персийския залив.

България ще бъде представена при мъжете от Боян Петров (100 м), Красимир Брайков (400 м), Стоян Владков (800 м), Митко Ценов (1500 м), Милен Вълканов (110 м с преп), Даниел Анков (скок на дължина), Тихомир Иванов (скок на височина), Айхан Апти (чук).

В състава на жените са: Инна Ефтимова (100 м), Мария Данкова (400 м), Моника Георгиева (800 м), Силвия Дънекова (1500 м), Елена Митева (100 м с преп), Андриана Бънова (троен скок), Теменуга Атанасова (овчарски скок), Христина Георгиева (копие).

Официалното откриване на Балканейшън е на 20-и септември от 16:30 ч (българско време), а финала в 19:30 ч. Организатори са Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) и Словенската атлетическа федерация.

„Това е състезанието с което реално се слага край на атлетическия сезон в Европа, коментира президентът на АБАФ Добромир Карамаринов. – То включва елементи както от турнирната надпревара, така и на отборния дух. Именно защото са поканени всички нации от Балканите, а името му е Балканейшън. От това издание зависи дали състезанието ще стане традиционно или ще промени малко формата си и ще придобие вид на балкански отборен шампионат. Амбициите на българския тим са да гони място сред първите 3 отбора”.

На 20-и септември сутринта в Любляна ще се проведе редовния конгрес на АБАФ. На него ще се разглеждат въпроси свързани с устава на организацията, технически правила, както и ще се утвърди календара за 2015-а година. Гости на коонгреса ще са Хансйорг  Вирц, президент на Европейската атлетика, Сергей Бубка вицепрезидент на ИААФ, а също така и още няколко члена на Съвета на ИААФ и на ЕАА.

Share Button