Пет българи участват на световното по планинско бягане

Българският отбор за световното първенство по планинско бягане, който ще се проведе в италианския град Касете ди Маса, е съставен от пет състезатели с богата спортна биография.

При мъжете честта на България ще защитава Митко Ценов, който е носител на два сребърни медала от европейско първенство по кроскънтри, но при юношите и младежите до 23 години. Митко е и националният ни рекордьор на 3000 м стипълчейз за мъже с 8:20.87. Атлетът от Мездра ще се изправи в битка с още 164 състезатели по дистанция 11.7 км, която е само изкачване.

Многократната национална и балканска шампионка в кросовите, шосейните и планинските бягания Милка Михайлова ще бяга с още 85 атлетки от цял свят на 8.4 км. 42-годишната Михайлова е шампионка на България и в бяганията на средни и дълги разстояния и маратон, и е най-опитната ни състезателка в отбора.

При юношите ще ни представя Иво Балабанов, който натрупа солидни призови класирания през тази година. Иво подобри националния рекорд на 2000 м стипълчейз за юноши младша възраст с 5:45.36, спечели балканските титли на 2000 м стипълчейз и 3000 м стипълчейз съответно за юноши младша и старша възраст, завоюва бронзов медал на Европейските младежки олимпийски квалификации, участва на финал „А“ на Младежките олимпийски игри и зае призовото седмо място. Балабанов се състезава на Младежкото предизвикателство по планинско бягане през юли и бе пети сред юношите младша възраст в Европа. В Италия Иво ще бяга срещу още 76 юноши от цял свят на дистанция 8.4 км.

Диляна Минкина и Християна Брайкова ще се състезават на 3.8 км. И двете млади атлетки са многократни шампионки на България в бяганията на средни и дълги разстояния, като през тази година Минкина спечели сребърен медал на 1500 м от балканския шампионат за девойки младша възраст и второ място в отборното класиране на Младежкото предизвикателство по планинско бягане.

 

 

 

 

Share Button