Още една причина да имаме проблеми с теглото

 

Чувал съм шеговити и не съвсем подмятания на бегачи, че тренират, за да ядат. Или, казано по друг начин, колкото повече тренираш, толкова повече можеш да ядеш. Формално погледнато е така – енергоразходът е по-голям, съответно трябват повече калории да се набавят с храната. Тогава идва и въпросът: защо, след като тренират упорито, някои спортисти имат проблеми с теглото? Отговорът изглежда прост: приемат повече калории, отколкото изразходват.

Американски учени от Корнелския университет обаче твърдят, че има и друг фактор, който влияе на апетита. Те са провели серия от експерименти, провокирани от оплаквания на спортисти, които не могат да постигнат лесно оптимално състезателно тегло.

Става дума за възприятията на човека.

Учените предложили на две групи доброволци да се разходят из двора на университета по един и същ маршрут. На първата група било казано, че става дума за важно упражнение, а на втората – че това е почивка и могат да слушат дори музика. След това на двете групи било предложено да си изберат напитка и десерт – кола и пудинг или вода и ябълково пюре. Участниците в експеримента не отказали нито десерта, нито напитката, но тези, които възприели разходката като упражнение, в преобладаващото си болшинство избрали кола и пудинг, докато повечето от тези, за които разходката била забавление, избрали водата и ябълковото пюре. Или, иначе казано, възприемането на разходката като важно упражнение увеличило потреблението на калории почти на 50 %.

Експериментът не приключил дотук. Подобно изследване било проведено и сред участниците в щафетен маратон. Те били запитани дали са получили удоволствие от състезанието или са го възприели като много тежко. След което им било предложено да изберат шоколадово или зърнено десертно блокче. Повечето от тези, за които състезанието било удоволствие, избрали зърнения десерт. Докато тези, които изпитвали трудности по трасето, предпочели шоколадовото десертче. Изследователите така и не могли да си обяснят причината за този избор.

Въз основа на тези крайно любопитни изследвания учените стигнали до извода, че ако не искате да трупате излишни калории, трябва да възприемате тежките тренировки като приятно развлечение, а не като задължение.

Лесно е да се каже. Според мен трудно може да се възприеме 35-километров пробег или тежка интервална тренировка 20 х 400 м като приятно развлечение. По-логичен изглежда съветът да изпитваш удоволствие от бягането. Това е доста по-лесно, когато бягането се е превърнало в начин на живот.

Колкото до излишните калории, по-добре се откажете от обилната вечеря късно вечер. Изберете леко и здравословно нискокалорично хапване преди 19:00 часа и всичко ще е наред.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button