Бекеле гони нов рекорд на маратона в Чикаго

Кенениса Бекеле ще бяга на маратона в Чикаго на 12 октомври. Това ще бъде очакваното завръщане на големия спортист на атлетическата сцена, но не на пистата, а на шосето.

През 2010 и 2011 г. етиопецът беше преследван от травми, последствията от които продължаваха да го тормозят и той дори не можа да намери място в отбора на своята страна за световното първенство в Москва`2013.

Бекеле е един от най-ярките атлети на нашето време. Три пъти олимпийски шампион, петкратен световен шампион на писта и многократен световен шампион на крос, настоящ световен рекордьор на 5000 м (12:37.35 мин) и на 10 000 м (26:17.53 мин). Но днес той е изправен пред ново предизвикателство. Атлетът споделя, че е удовлетворен от постигнатото на пистата, не съжалява за нищо и се чувства напълно удовлетворен. И заяви, че ще се концентрира върху маратоните.

Като за начало през миналата година той спечели полумаратона в Нюкасъл, побеждавайки самия Мо Фара. А през април тази година направи и своя дебют на маратонската дистанция в Париж, като постигна рекорд на трасето – 2:05.03 ч. След състезанието Бекеле не беше доволен и прецени, че е подценил маратона. Според него усещането е съвсем друго в сравнение с бягането на писта и е необходима много по-сериозна подготовка.

Всъщност дебютът на Бекеле трябваше да е на маратона в Лондон през тази пролет, но французите предложили по-добри финансови условия. Говори се, че само стартовите пари на етиопеца са 150 000 евро. За подобни суми вървят слухове и в Чикаго, където атлетът ще се опита да подобри рекорда на трасето, принадлежащ на кениеца Денис Кимето, което означава, че трябва да бяга по-бързо от 2:03.45 ч. Самият Кимето пък се надява да подобри световния рекорд, поставен от неговия сънародник Уилсън Кипсанг – 2:03.23 ч. Освен това кениецът се съмнява, че Бекеле може да бяга под неговия резултат. Причината е, че за да се постави рекорд на трасето, е необходимо то добре да бъде разучено. Затова претендентите обикновено идват доста по-рано в съответния град и тренират там. А етиопецът не иска да го прави, за да бъде със семейството си, и разчита на „Гугъл“. В отговор Бекеле каза, че е започнал да разбира много по-добре маратона след Париж. А трасето в Чикаго е бързо, така че всичко е възможно. Остава да почакаме месец и половина и да видим. Между другото, мнозина световни специалисти изразяват мнение, че именно Бекеле е човекът, който може да „слезе“ под 2:03 часа, а някои дават и доста по-смели прогнози за резултат под двата часа.

bekele_2

 

Share Button