Три директни дуела за диамантен трофей

В три дисциплини от мъжката програма на финала на ДЛ в Цюрих ще има директен двубой за трофея – на 200 м, 400 м с пр. и в тройния скок. Лашон Мерит само трябва да стартира за да узакони превъзходството си на 400 м, а в две дисциплини може да се получи всичко, тъй като лидерите имат 8 точки, колкото се дава за победа във финала!

Никъл Ашмийд (14) и Алонсо Едуард (13) ще водят спора за краен победител на 200 м. Преди 4 дни в Бирмингам панамецът отстъпи на Ашмийд и сега ще търси двоен реванш. Майкъл Тинзли (17) и Хавиер Кулсон (15) ще имат нов дуел на 400 м с препятствия. Последният в Стокхолм преди седмица завърши с победа на американеца и така той излезе начело. Двама добри приятели и съотборници още в университета на Флорида, а после и в тима на САЩ, ще имат поредното си съперничество в тройния скок – олимпийският шампион Крисчън Тейлър изостава с две точки от №2 в световната ранглиста Уил Клей (12-14).

На 800 м лидер е олимпийският шампион и световен рекордьор Дейвид Рудиша, който има 8 точки, а след него са Ниджел Амос (Бот) с 6, Асбел Кипроп (Кен) и Адам Кшчот (Пол) с по 4. Общо на старт ще бъдат 8 атлети с точки за ДЛ, а дори и тези които нямат може да триумфират накрая. В хвърлянето на копие трима имат по 8 точки (Питкямяки, Весели и Абделрахман), Томас Рьолер (Гер) има 7, а новият еврошампион и победител в Стокхолм преди седмица Анти Руусканен (Фин) е с 4. Седем от участниците имат точки за ДЛ.  

В две от финалните дисциплини днес пък ще има трибой. На 5000 м с шансове за диамантения трофей са Йенев Аламирев (14), Калеб Ндику (7) и Едуин Сой (6). В тласкането на гюле триото е Рийз Хофа (15), Давид Щорл (9) и Джо Ковач (8).

Share Button