Данъчните в Швеция погнаха Абеба Арегави

Световната шампионка на 1500 м в зала и на открито Абеба Арегави най-вероятно няма да участва в повече състезания до края на сезона, тъй като страда от травма на бедрото. Етиопката с шведски паспорт обаче ще трябва да „бяга” от данъчните служби в „новата си родина”.

Арегави завърши едва 10-а с 4:07.75 на турнира „ДН Галан” в Стокхолм на 21 август и оттогава е подложена на терапия в Холандия, където е базиран нейният мениджър Йос Херменс. Междувременно стана ясно, че Абеба е разследвана от Шведските данъчни служби за несъответствия в обявението от нея приходи за 2012-а година. През същата година тя получи шведско гражданство, но има неясноти за броя на дните които е била в страната.

Атлетката е обявила приход от 128 700 шведски крони (14 061 евро), а организаторите на турнирите от Диамантената лига са дали информация, че е получила 550 000 (60 091 евро) само от наградни фондове. В допълнение Абеба има „стартови пари”, спонсорски договори и заплата от клуб „Хамарби” (7865 евро).

Арегави стана европейска шампиона в зала в Гьотеборг през март 2013-а, но през лятото на същата година реши да се върне в Етиопия, като обяснението беше че там по-добре може да се подготвя, тренирайки на високо надморско равнище и на топло време. Появиха се обаче слухове, че сватбата й с шведа Хенок Велдегебриел е била фиктивна и с цел получаване на местно гражданство. Точно преди световното първенство в зала тази година (4 март) стана ясно, че двамата се разделят, но официално датата на развода е 17 юни 2013 г. „Срам ме е, че се разделяме. Затова излъгах за развода”, обясни в радио интервю Арегави защо близо 10 месеца твърдеше, че е заедно със съпруга си и че няма нищо вярно в слуховете за раздяла.  

Share Button