Болт се отказва от „Велткласе”, няма да бяга повече през 2014-а

Само ден след като спечели спринта на 100 м на закрития стадион във Варшава с 9.98, Юсейн Болт обяви че се отказва от участие на финала на Диамантената лига в Цюрих (28 август) и няма да бяга повече през 2014-а.

„Светкавицата” се оттегля в почивка, ще участва в спонсорски прояви и ще започне да тренира отново през октомври. През този сезон Болт се оплакваше от травма на крака и направи първия си старт за годината в сериите на 4х100 м на Игрите на Британската общност на 1 август. На следващия ден във финала той отново беше на последен пост и помогна на Ямайка да вземе титлата с 37.58. Миналият уикенд направи демонстративно бягане на 100 м на писта на „Копакабана” (10.06). Накратко, състезателната 2014-а за Болт продължи 23 дни и премина през две бягания на 4х100 м и две на 100 м (общо по-малко от 40 секунди). При това и при двете му индивидуални прояви съперниците бяха така подбрани, че да няма и минимална конкуренция.

„Чувстваме че е време да спрем, докато е здрав и без контузии, гледайки напред към подготовката му за 2015-а”, заяви Глен Милс, треньорът на Болт. „Тялото на Болт ни поднесе изключителни постижение през последните години, но това все пак е тяло, не е машина. Ако атлет от такъв калибър и неговият треньор смятат, че по-дълга почивка е необходимост, ние със сигурност няма да поставяме мнението им под въпрос и напълно подкрепяме решението им”, каза директорът на „Велткласе” Патрик Мадяр.

В Цюрих Юсейн Болт щеше да има много по-сериозни съперници, водени от новият европейски шампион на 200 м Адам Джемили и трима с резултати под 10 секунди през сезона.  

Share Button