МОРСКИТЕ ДАРОВЕ СПАСЯВАТ СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК

Още сте на море или във ваканция? Списание „Атлетика“ и Atletikabg.com ще ви предложат информация за едни от най-полезните храни – морските дарове. 

От край време народите, живеещи на морето, са ги използвали като ценен източник на храна. Днес, когато все по-актуален става въпросът с изхранването на населението, отново погледът на човечеството е насочен към световния океан. Няма да правя научен трактат на тази тема, само ще спомена факта, че отдавна има създадени ферми в океана, където се отглеждат риба, раци, миди. Интересно е, че за получаването на телешко месо се изразходват десет пъти повече средства, отколкото за същото количество риба. При това рибата е много по-чиста, защото не може да се отглежда с хормони, анаболи и антибиотици.

 

Морските дарове

Но днес ще говорим конкретно за морските дарове. Макар че според мен всичко, което ни дава морето, може да бъде разгледано като дар. Каква красива дума – дар! Тя съдържа в себе си същността на това, което получаваме като храна и като полезни вещества за организма.

Какво всъщност включваме в понятието „морски дарове“? Това са всички дребни и не чак толкова дребни морски животинки. Условно те могат да се разделят на две групи: мекотели и ракообразни. Към мекотелите спадат мидите, стридите, рапаните, октоподите, калмарите, сепиите. Ракообразните включват раци, омари, скариди. Общото е, че всички те са истинска съкровищница от важни за организма вещества. Може би знаете, че в реномираните луксозни ресторанти най-скъпите ястия не са нито от свинско, нито от телешко месо, а от стриди, омари и скариди. Явно има защо.

Морските дарове са изключително богати на протеини, като в същото време са бедни на мазнини. Протеините са лесно усвояеми. Месото съдържа свободни аминокиселини, креатин, таурин. Освен това има витамини от В-групата, витамин Е, много минерали. Морските дарове са за препоръчване при диети, защото са нискокалорични – 100 гр съдържат под 100 калории.

 

Миди и стриди

Мидите са храна, употребявана от хората от десетки хиляди години. Доказателство за това са грамади от черупки, откривани при археологически проучвания. Съществуват над 30 000 вида миди. У нас се консумира основно черноморската мида, която има черна или кафеникава черупка. Основната част от това, което се предлага на пазара, е не от улов, а от ферми.

Мидите са деликатес, който не е толкова скъп, но е страшно вкусен. По белтъчно съдържание превъзхождат месото и рибата, имат само 0.5% мазнини. Въглехидратите са 3.5%, от които 0.5% са чист гликоген. Богати са на фосфор и цинк. Затова имат славата на мощен афродизиак ( цинкът стимулира дейността на половата система). Цистеинът, който го има в тях, е важен за дезоксикацията на клетките. Да не забравяме за D-аспаргинова киселина, която участва в укрепването на имунната система, поддържа дейността на мозъка, участва в синтеза на ензими за производството на тестостерон. Мидите са богати и на таурин, който засилва антиоксидантната защита на организма, подсилва сърцето, регулира сърдечния ритъм, усилва половата мощ, преодолява умората. Полиненаситените омега-3 и омега-6 мастни киселини също са в голямо количество. Мидите съдържат почти цялата гама витамини и минерали, имат три пъти повече желязо от телешкото месо, десет пъти повече кобалт от свинския черен дроб.

Стридите са вид миди с неправилна форма. По-скъпи са, но свойствата им са сходни с тези на обикновените им събратя. Особеното е, че се консумират сурови с лимонов сок. По този начин ензимите им не се разрушават от термична обработка и стойността им е многократно по висока. Според легендата, големият любовник Казанова изяждал поне по 50 стриди на ядене. Опитайте и вие!

Недостатъкът на мидите е, че филтрират водата – за едно денонощие през хрилете им минават по 80 литра вода. Ако тя е замърсена и съдържа някакви бактерии, те остават в мидите. Добрата новина е, че както споменах по-горе, мидите на пазара основно са от ферми и опасност няма.

 

Рапани

Друг ценен дар са рапаните, които се срещат доста по нашето Черноморие. Имат много белтъчини ( 18% ) и минимум мазнини ( 0.25% ). Шампиони са по съдържание на витамин А. Богати са на минерали: магнезий, желязо, натрий, калций, фосфор. Рапаните не са традиционни за нашата трапеза и тепърва навлизат, за разлика от Далечния Изток, където се използват от векове.  Месото им е по-жилаво, но вкусно и много полезно.

 

Раци и омари

Ако искате да увеличите нивото на червените си кръвни телца, наблегнете на раците. Месото им има много цинк и витамин В-12. Както и витамините C, D, K, E, минерали и микроелементи ( фосфор, желязо, кобалт, магнезий, калий, калций). Протеинът им е лесно усвояем, най-лесно от всички морски дарове. Препоръчват се при сърдечна недостатъчност, слаби кръвоносни съдове, проблеми с бъбреците, панкреаса, черния дроб. Месото им няма никакъв холестерол. В 100 грама се съдържат 77 калории. Раците са известни и като антисептици. Живеят само в чисти водни басейни, хранят се с прясна храна. Прословутите омари, които са част от менюто на богати и известни личности са всъщност по-голям вид раци и имат същите свойства, както и по-малките си събратя.

 

Скариди

За добро представяне на състезание или в леглото (или на състезание в леглото) изберете скариди. И не само затова. Скаридите се считат за един от най-ценните морски дарове. Те са малко по-калорични от останалите. В 100 грама има 106 калории, белтъчините са 20 грама, мазнините – 2 грама, въглехидратите – 1 грам. Една лоша и една добра новина. Лошата е, че имат повече холестерол ( 152 мгр ), но добрата е, че са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се справят с холестерола. Имат също много цинк, а по съдържание на йод изпреварват дори телешкото месо. Съдържат в големи количества още магнезий, калий, калций, фосфор. Сред витамините н първо място са B-3, B-12 и Е, които са толкова важни за спортистите.   Червеният цвят се дължи на специален пигмент, наречен каротиноид, който притежава уникалното свойство да възстановява клетките на организма. На скаридите учените приписват свойствата да се справят с хормоналния дисбаланс, простудни заболявания, аритмия, високо кръвно налягане. По Черноморието предприемчиви търговци ще ви предложат чашка с дребни екземпляри на почти символична цена. Ако държите да похапнете по-едри, пригответе съответната сума и посетете някой реномиран ресторант. Скаридите се продават сурови и варени, с и без черупка. Ако ги купувате сурови, гледайте  цветът на черупката да е сив, лъскав. Варените имат характерния червено – оранжев цвят. Месото трябва да е еластично и да има мириса на море.

 

Калмари

Калмарите също са страшно вкусни и полезни. Богати са на протеини и са бедни на мазнини. Имат 92 калории на 100 грама. От витамините най-много са В-2, В-3, В-12, РР, С, Е. Сред минералите съществено значение имат селен, цинк, фосфор, йод. Месото им е крехко, вкусно и сладко. Когато ги купувате, гледайте да са светли и плътни. Консумират се както пипалата, така и горната част.

 

Октопод

Октоподът също е изключително вкусен и полезен. Месото му е с високо съдържание съдържание на белтъчини, но и на мазнини, така че не за препоръчване при диети за отслабване. Богато е на витамин В-1, В-2, фосфор, натрий.

 

Как да ги избираме?

Когато купувате морски дарове, най-важното условие е те да са пресни. Сурови могат да се консумират до два дни, в замразено състояние – до няколко седмици, не повече. Трябва да имат характерния лек мирис на морска вода. Добре е да сте сигурни за мястото на улова или фермата, където са отгледани. Така ще си спестите излишни посещения в тоалетната, вместо да изпитате вкусово удоволствие и да зарадвате организма си с нещо наистина полезно и ценно.

 

А морските дарове са наистина ценен дар за нашата трапеза. Макар че не сме свикнали с тях и отдаваме предпочитание на традиционните храни, трябва да се замислим дали това не е една чудесна алтернатива. Полезна, вкусна и чиста, на фона на натъпканите с хормони, антибиотици и химикали продукти на съвременната хранителна индустрия. Лично аз смятам, че даровете на морето трябва да бъдат задължителна част от храненето не само на спортиста, но и на всеки съвременен човек, който се грижи за здравето си.

 

Боян Ив. БОЙЧЕВ 

Share Button