Лавийени сам спря победната си серия на 22

Олимпийският и европейски шампион в овчарския скок Рено Лавийени (Фр) не успя да премине началната си височина на турнира от Диамантената лига в Стокхолм и записа първа загуба от 12 август 2013 г.

Въпреки много тежките условия на олимпийския стадион в шведската столица (студено и влажно време, силен страничен вятър) Рено реши да започне състезанието на 5.60. И при трите си скока той имаше най-висока точка на полета много над летвата, но после падаше върху нея или я събаряше с гърдите.

Това беше първата „нула” за Лавийени от турнира в Линц миналата година (26 август). След това французинът направи серия от 22 победи и през зимата постави нов световен рекорд в зала с 6.16 в Донецк. Последното „истинско поражение” на Рено е второто му място на световното първенство на открито в Москва, когато преодоля 5.89 от трети опит, а Рафаел Холцдепе (Гер) спечели титлата преминавайки летвата от раз. След това и двамата не успяха на 5.96. Любопитно е, че надпреварата в Линц тогава беше първи старт за Лавийени след неуспеха в Москва.

Пет дни преди „нулата” в Стокхолм той триумфира с трета поредна европейска титла в Цюрих с 5.90 при не много различно време. От четиримата медалисти само сребърният Павел Войцеховски (Пол) записа резултат на „ДН Галан”, но остана последен (пети) с 5.30. По три фаула на началните си височини направиха бронзовите Кевин Меналдо (Фр) и Ян Кудличка (Чех), Аугусто Де Оливейра (Бр) и №2 в световната ранглиста за сезона Марк Холис (САЩ) с 5.83 само 2 дни по-рано. Така половината от участниците останаха с „нула”.

Първите трима преминаха 5.60. Световният шампион в зала Константинос Филипидис и №3 в ранглистата Пьотър Лисек (Пол) го направиха от първи опит, но гъркът спечели защото имаше една грешка на предишните височини, докато Лисек беше с две. Чанжуй Сюе (Кит) остана трети с 5.60 от втори опит. Един успешен опит на Лавийени на тази височина щеше да означава нова победа.

Share Button