Тихомир Иванов седми във финала на скок височина (обновена)

Плевенчанинът превзе 2.26 и раздели седмото място с още двама атлети – италианците Марко Фасиноти и Джанмарко Тамбери на европейското първенство в Цюрих. 

Иванов скочи от първи опит началната височина от 2.21 и от втори 2.26. На 2.30 (което щеше да е личен рекорд за младия атлет) той беше близо до успеха в първи опит, а в следващите два не успя да постигне същото качество. 

Това е дебют на голямо състезание на 20-годишният българин при мъжете, а това е най-доброто класиране на българите при мъжете в това първенство. През 1990 г. на европейския шампионат в Сплит покойният Георги Дъков, който е национален рекордьор в дисциплината с 2.36, печели бронзов медал.  

Шампион стана Богдан Бондаренко (Украйна) с 2.35. Той направи само 4 опита – 2 фаула на 2.30 и 2.35 и 2 успешни опита на същите височини. Бондаренко направи и един опит за европейски рекорд на 2.43, но се отказа от следващите два. Сребърен медал заслужи друг украинец – Андри Проценко с 22.33,  а бронзът отиде при Иван Ухов (Руси), който се справи с 2.30. 

Състезанието премина при дъждовно и студено време.

 

Share Button