Българи спечелиха награда в Цюрих

Яна Касова и Григор Гутев, които представиха България на Форума за младите лидери на лека атлетика в Цюрих, заслужиха втора награда за презентацията си по време на събитието.

Касова и Гутев подготвиха оригинално табло и видео с историята на най-големите успехи на българската атлетика от 90 годишната й история и презентираха последния брой на българското списание „Атлетика“.

1272205_G08_W01

Форумът за млади лидери в леката атлетика се организира от Европейската атлетика и ЮНЕСКО, и се състои по време на европейските първенства за мъже и жени. В Цюрих събитието се проведе от 12 до 14 август и събра 63 млади хора от 45 европейски държави. На форума се обсъждат проблемите на леката атлетика и се обменят идеи за развитието й, а участниците имат възможност да продължат да общуват целогодишно в интернет-страницата на европейската атлетика на адрес: www.european-athletics.org/athletics-community/young-leaders/index.html.

Във всички издания на форумите досега участва и президентът на Европейската атлетическа асоциация Ханс-Йорг Вирц  и някой от легендарните европейски атлети. 

DSC_0785

В Цюрих последната лекция изнесе британецът лорд Себастиан Коу (двукратен олимпийски шампион на 1500 м, многократен световен рекордьор в бяганията на средни разстояния и вицепрезидент на ИААФ – Международната асоциация на атлетическите федерации). 

Яна Касова е бронзова медалистка на 100 м с препятствия от европейското първенство в Мюнхен ‘2002, главен редактор на специализирания атлетически сайт Bgathletic.com, председател на атлетически клуб и атлетически мениджър.

Гругор Гутев е бивш атлет в бягането на 110 м с препятствия и докторант в катедра „Лека атлетика“ при Национална Спортна Академия „Васил Левски“ и дипломиран лектор по програмата на ИААФ „Детска атлетика“. 

Участниците във Форумите за млади лидери в леката атлетика се предлагат от националните атлетически федерации и досега в тях са участвали следните българи:

2006 г. – Гьотеборг  – Ивайло Лазаров и Веница Атанасова

2010 г. – Барселона – Димитър Тасев и Марина Петкова-Ваклина

2012 г. – Иван Кутуев

2014 г. – Яна Касова и Григор Гутев 

Ивайло Лазаров е преподавател в НСА, член на редакционната колегия на списание „Атлетика“ и треньор по лека атлетика, доброволец на всички големи атлетически събития в България от 2009 до 2013 година. Веница Атанасова е атлетически мениджър, Димитър Тасев работи като спортен журналист, водещ на атлетически състезания, треньор по лека атлетика и доброволец на атлетически прояви, Марина Петкова-Ваклина е все още активна атлетика и инструктор по програмата на ИААФ „Детска атлетика“, Иван Кутуев е създател на сайта Atletikabg.com и председател на атлетически клуб.

 

 

Share Button